Patnáct mrtvých a stovka zraněných při atentátech v Pákistánu

Péšávar (Pákistán) - Nejméně 15 lidí přišlo o život a přes sto dalších utrpělo zranění při atentátech ve městě Péšávar na severozápadě Pákistánu. Osm lidí zahynulo při explozi dvou bomb na rušném tržišti. Vzápětí po výbuších se policisté pustili do pronásledování podezřelých osob, které se snažily ztratit v uličkách starého města. Ve večerních hodinách sebevražedný útočník odpálil nálož na svém těle a zabil pět vojáků, později pak explodovala bomba v Déra Ismáíl Chán, kde přišli o život dva lidé.

Nálože byly zřejmě nastraženy na motocyklech a terčem se stala frekventovaná tržiště s obchody s elektronikou a počítačovým vybavením. První exploze způsobila mohutný požár, který zasáhl několik obchodů a také automobilů. Druhý výbuch nastal o pár minut později na sousedním tržišti. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. V odpoledních hodinách došlo v Péšávaru navíc k dalšímu výbuchu, při němž bylo zabito pět vojáků.

Útoky se budou stupňovat, varuje Taliban

Jen pár hodin před explozemi v Péšávaru se extremistické hnutí Taliban přihlásilo ke středečnímu sebevražednému útoku, při němž bylo v Láhauru zabito přes 30 lidí a kolem 300 utrpělo zranění. Taliban prohlásil, že jde o pomstu za armádní ofenzivu v údolí Svát.

Jeden z nejvyšších velitelů pákistánského Talibanu Hakimulláh Mahsúd dnes varoval, že ozbrojenci v odvetě chystají další útoky. „Chceme, aby lidé z Láhauru, Rávalpindí, Islámábádu a Multanu odešli, jelikož plánujeme velké útoky na vládní zařízení v příštích dnech a týdnech,“ oznámil.