Slováci se chtějí do Evropského parlamentu prozpívat

Bratislava - Hlavní předvolební taktikou slovenských politiků je píseň. Hned několik kandidátů se snaží zpěvem zaujmout voliče. Volby do Evropského parlamentu ovšem také budí vášně mezi Budapeští a Bratislavou. Slovenští politici bijí na poplach kvůli výrokům maďarských představitelů. Premiér Fico si chce oficiálně stěžovat v Maďarsku kvůli prohlášení kandidátů maďarské národnosti, kteří chtějí v europarlamentu "hájit zájmy Maďarů z Karpatské kotliny".

Šéf slovenských Maďarů a lídr maďarské opozice naznačili, že pokud se dostanou do Evropského parlamentu, budou spolupracovat. Naznačili to také, když společně zapěli na břehu Dunaje píseň. A taková akce nezůstala bez odezvy z Bratislavy. Premiér Robert Fico vzkázal Viktoru Orbánovi, šéfovi maďarské strany Fidesz, aby přestal šířit vášně a nezhoršoval slovensko-maďarské vztahy.

Na národní notu navíc brnkají i Slotovi politici. Kandidát na europoslance za Slovenskou národní stranu Vladimír Čečot vydal dokonce CD, za které už dostal i zlatou desku. Pětitisícový náklad totiž skoupil sám. Davy svým uměním neláká, věří totiž, že voliče si získá svým programem.

Reportáž Olgy Bakové a Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Do Evropského parlamentu se chce prozpívat i Ibrahim Maiga, alias Černý bača. Showman z Mali chce v Bruselu zlepšit Slovákům pověst. „Když mě Slovensko dostane do europarlamentu, nebudou si aspoň v ostatních zemích myslet, že většina lidí na Slovensku jsou nacionalisti, rasisti nebo netolerantní,“ míní Maiga.

Průzkumy ovšem Maigovi a dalším kandidátům malých stran velkou naději nedávají, naznačují také, že Slováci možná dosáhnou v eurovolbách rekordně nízké účasti. Slovenští politici budou bojovat celkem o 14 křesel, největšími favority jsou Dzurindova SDKU nebo Ficův vládní Smer.