„Tulení suši“ kanadské guvernérky vyvolalo uznání i pobouření

Ottawa - Kus syrového tuleního srdce snědla na veřejnosti generální guvernérka Kanady Michaëlle Jeanová. Tímto netradičním způsobem chtěla vyjádřit solidaritu s tradičním inuitským lovem tuleňů a zároveň protest proti zákazu dovozu tuleního masa z Kanady a Grónska do EU. Ten by měl vstoupit v platnost 25. června poté, co ho převážnou většinou hlasů schválil Evropský parlament kvůli krutému způsobu lovu a ubíjení těchto zvířat. Svým gestem si Jeanová získala uznání domorodé komunity, ale také silnou kritiku ochránců zvířat. Generální guvernérka zastupuje hlavu Kanady, jíž je britská královna.

Jeanová si na pondělní tradiční slavnosti před stovkami Inuitů v Rankin Inletu v severní provincii Nunavut nejdříve tradičním nožem uřízla plátek tuleního masa a pak snědla kousek syrového srdce. „Je to lahodné, jako suši. A velmi bohaté na proteiny,“ řekla do televizních kamer. Zdůraznila, že lov na tuleně je tradiční součást životního stylu Inuitů - nic nehumánního.

Národní předák Inuitů Mary Simon guvernérčino gesto vřele uvítal a prohlásil, že v něm vidí uznání inuitské kultury. "Lovíme tuleně a další arktické živočichy už tisíce let. Lovit je a jíst je není nic bizarního ani odporného, jak to tvrdí nátlakové skupiny, které s lovem nesouhlasí," dodal prezident hlavní inuitské národní organizace Tapiriit Kanatami. Barbora Sleeová z bruselského fondu na ochranu zvířat, která se angažuje v kampaních proti lovu tuleňů, naopak prohlásila, že je gestem kanadské guvernérky znechucena.

Ochránci zvířat mají za to, že každoroční lovy tuleňů v Kanadě jsou kruté, praktikované bez jakéhokoli dohledu a navíc prý přinášejí jen malý ekonomický zisk. Kanadské úřady a rybáři naopak tvrdí, že lov je obhajitelný, humánní a izolovaným komunitám přináší dostatečné výnosy.