GHF: Změny klimatu zabijí ročně přes 300 tisíc lidí a ohrožují miliony

Ženeva - Kolem 315 tisíc lidí zahyne ročně kvůli klimatickým změnám a jejich počet se do roku 2030 zřejmě zvýší na půl milionu. Uvádí to studie zveřejněná dnes mezinárodní organizací Global Humanitarian Forum (GHF) se sídlem v Ženevě, podle níž změna podnebí způsobuje hlad, nemoci a přírodní katastrofy. Klimatické změny podle zprávy každoročně ohrožují život 325 milionů lidí a tento počet se v příštích 20 letech více než zdvojnásobí.

Ekonomické ztráty způsobené globálním oteplováním dosahují ročně kolem 125 miliard dolarů, což je více než finanční pomoc, kterou bohaté země poskytují chudým státům. Tyto ztráty se podle odhadů zvýší na 340 miliard dolarů ročně kolem roku 2030, tvrdí zpráva GHF.

„Změna klimatu je největší nově vznikající humanitární výzvou naší doby. Vyvolává utrpení stamilionů lidí po celém světě. Prvními a nejvíce postiženými jsou nejchudší společnosti světa, které se přitom na vyvolání tohoto problému podílely nejméně,“ uvedl v prohlášení předseda GHF a bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan.