Sudetští Němci by rádi zřídili vlastní „ministerstvo zahraničí“

Augsburg (Německo) - Zřízení vlastního ministerstva zahraničí by chtěli vysídlení sudetští Němci. Mělo by hájit jejich zájmy v evropské i zahraniční politice, vzniknout by mělo v Mnichově. Podle agentury DPA to dnes v německém Augsburgu, kde se o víkendu konají 60. sudetoněmecké dny, řekl nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt.

„Jsme globalizovaná národnostní skupina,“ uvedl mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt, který je současně europoslancem za konzervativní křesťanskou unii CSU. Dodal, že po celém světě žijí čtyři miliony sudetských Němců, kteří se „neschovávají za sukně“ mateřského národnostního státu. Zdůvodnil tím myšlenku zřídit své vlastní diplomatické zastoupení.

Posselt oznámil, že se hned po českých předčasných parlamentních volbách chystá s bavorským předsedou vlády Horstem Seehoferem do Prahy. S novým českým kabinetem by rád vedl rozhovory. Bavorsko je tradičním obhájcem vysídlenců.

Posselt chce zakázat „vyhánění“

„V ČR očekáváme pragmatický postoj k sudetským Němcům,“ uvedl Posselt. Na úrovni EU pak požaduje „evropský zákaz vyhánění“. V europarlamentu se chce zasazovat o přijetí charty menšin a národnostních skupin.

Letošní sudetoněmecké dny se konají pod heslem, které mluví o povinnosti k minulosti a tvoření budoucnosti. Očekává se, že se akce zúčastní kolem 5 000 návštěvníků. Sudetoněmecké krajanské hnutí svou Karlovu cenu letos udělí bývalému bavorskému premiérovi Güntheru Becksteinovi. Podle organizátorů se zasadil o založení berlínského centra vyhnanců a o porozumění s českými sousedy.

Vydáno pod