Pomocníci kmenových čarodějů stojí před soudem kvůli vraždě albínů

Bujumbura/Ruyigi - Rituální vraždy albínů a prodej jejich těl řeší soud v africkém Burundi, před nímž stanulo 11 lidí. Jsou obviněni, že pomáhali získávat kmenovým čarodějům části těl albínů, z nichž pak šamani vyrábějí lektvary a talismany, které mají přinášet štěstí v životě, v lásce nebo v obchodě. Mezi svědky procesu je asi 20 albínů, včetně dětí. Podle BBC se první slyšení konalo již minulý týden, muselo ale být odročeno, protože se většina svědků nedostavila.

Soud ve městě Ruyigi nedaleko hranic s Tanzanií řeší případ deseti rituálních vražd albínů mezi loňským zářím a letošním březnem. Obviněným hrozí tresty od jednoho roku až po doživotní vězení. Podle soudu jde o obyčejné rolníky, kteří fungovali pouze jako prostředníci. Burundská policie uvedla, že se u nich našly uťaté části albínských těl a kostí. Za části albínského těla zpracované do amuletů se platí kolem tisíce dolarů.

Loni v listopadu byla v Burundi zavražděna teprve šestiletá holčička, jejíž tělo bylo nalezeno bez hlavy a končetin. Části těl albínů byly vyváženy zejména do sousední Tanzanie, kde bylo jen za poslední rok a půl zavražděno 46 lidí postižených albinismem. Kvůli obchodu s albínskými těly tam bylo zadrženo 200 lidí, nikdo z nich ale nebyl odsouzen. To vyvolává obavy z korupce a z toho, že by do obchodu mohli být zapojeni i vysoce postavení úředníci.

Genetickou poruchou, která způsobuje albinismus, bývá obvykle postižen jeden člověk z dvaceti tisíc. V Tanzanii je výskyt vyšší. Oficiální údaje hovoří o čtyřech tisících, ale jejich asociace odhaduje počet až na 173 tisíc osob. Albíni jsou obětí diskriminace v řadě afrických regionů.

Albínské děvčatko v Hondurasu
Zdroj: ČT24/Wikipedia
Vydáno pod