Zdraví Su Ťij se ve vězení zhoršuje

Rangún - Zdraví barmské opoziční političky Do Aun Schan Su Ťij, která stojí před soudem kvůli podezření, že porušila domácí vězení, se zhoršuje. Barmská disidentka je od poloviny května ve vězení, protože ji v jejím domě nedávno navštívil na dva dny Američan. I dnes pokračoval soudní proces se Su Ťij, soud má vyslechnout závěrečné argumenty obou stran. Rozsudek by mohl být znám už v pondělí. Su Ťij strávila v domácím vězení 13 z posledních 19 let. Za porušení domácího vězení jí hrozí až pět let vězení.

Podle opoziční Národní ligy pro demokracii (NLD) je zdraví Su Ťij důvodem k vážnému znepokojení. Podle NLD nemůže barmská disidentka v noci spát, protože ji trápí křeče v nohách, podle všeho prý barmská disidentka potřebuje okamžitou zdravotnickou péči.

Barmská disidentka měla zdravotní potíže již dříve. Krátce před jejím zatčením 14. května trpěla Su Ťij dehydratací a nízkým krevním tlakem. NLD tvrdí, že Su Ťij zoufale potřebuje zdravotní péči. „Jsme velmi znepokojeni kvůli jejímu zdraví,“ stojí v prohlášení strany.

Studio ČT24 - Proces se Su Ťij (zdroj: ČT24)

Su Ťij je nyní ve vězení, kde probíhá proces, v němž je obviněna, že porušila domácí vězení. Toho se měla dopustit, když v jejím domě strávil dva dny Američan, který sem tajně připlaval. Su Ťij se ale brání, že muže nezvala a dokonce ho několikrát vyzvala, aby odešel.