Jak motivovat děti ke čtení? Nezkoušenkami

Spišský Hrhov - Ředitel jedné slovenské základní školy nedaleko Levoče přišel na to, jak dostat děti od počítače ke knihám. Vymyslel tzv. nezkoušenky. Tu žák dostane, pokud přečte knihu a panu řediteli ji převypráví. Kartičku pak může použít jako záchranu, například když mu hrozí pětka z písemky nebo zkoušení. Nápad se líbí učitelům i žákům a není zdaleka jediný, se kterým vedení školy přišlo.

„Šlo o to, aby se u dětí vzbudil zájem o čtení, což se nám částečně podařilo. Během dne jich za mnou přijde tak pět až deset. Děti teď častěji navštěvují knihovnu a nesedí v internetové učebně,“ přibližuje svůj nápad ředitel školy Peter Strážik.

S výukou má ještě další plány. Od září chce na školu pozvat anglické studenty, kteří by učili cizí jazyky. Už dnes učitelům hrhovské základky pomáhá známá herečka, zpěvačka a cestovatelka Dorota Nvotová. Při hodinách zeměpisu vypráví dětem své zážitky z cest a v hodinách slovenštiny se zapojila do přípravy školního divadelního představení o nepořádném studentovi.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Zprávy o netradičních vyučovacích metodách na slovenské škole se rozšířily už i do zahraničí. Zájem o nezkoušenky a zkušenosti s využíváním školní knihovny projevila například jistá škola v Norsku.

Vydáno pod