Eurovolbám v Rakousku hrozí rekordně nízká účast

Vídeň - Evropským volbám v řadě zemí hrozí nízká volební účast, tomuto problému čelí i Rakousko. Průzkumy zde předpovídají nejnižší účast v historii všech celostátních voleb od konce války. Rakousko se přitom v národních volbách tradičně pyšní naopak nebývale vysokým zájmem voličů. Předchozí evropské volby provázela v Rakousku rekordně nízká účast, nyní to vypadá, že negativní rekord bude opět pokořen.

Evropa se snaží přilákat pozornost Rakušanů, například terminálem v centru Vídně, z něhož mohou posílat videovzkazy europolitikům. Zájem o blížící se evropské volby je jen vlažný a terminál zeje většinou prázdnotou. Dosavadní troje evropské volby v Rakousku byly zatím pokaždé rekordní, pokud jde o nezájem voličů. Ty nadcházející podle průzkumů stlačí laťku volební účasti ještě níž.

„Volební účast se bude pravděpodobně pohybovat kolem 30, maximálně 35 procent. Pokud klesne pod 30, nebude to také příliš překvapivé,“ domnívá se Imma Palme ze sociologického institutu IFES.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Zájem o politiku v Rakousku slábne…

Tyto prognózy přitom v Rakousku vyvolávají větší nervozitu než jinde. Rakušané jsou totiž tradičně vzorní voliči, loni jich třeba k parlamentním volbám přišlo skoro 80 procent. V Česku by to byl důvod k jásotu, rakouská média ale psala o nezájmu o politiku.

„Hodně lidí nevěří, že jejich hlas v evropských volbách něco ovlivní. Často si neuvědomují skutečný dosah práce Evropského parlamentu,“ uvádí možnou příčinu nezájmu vedoucí informačního centra EP v Rakousku Wolfgang Hiller. Rakousko se snaží přilákat k urnám i mladé voliče - pouze tady mohou europoslance vybírat i 16 a 17letí.