Soud se Su Ťij je čistě vnitřní záležitostí země, tvrdí Barma

Singapur - Soud s disidentkou Su Ťij probíhá podle barmské vojenské vlády v souladu se zákony a je vnitřní záležitostí země. Prohlásil to náměstek ministra obrany Ei Myin na asijské bezpečnostní konferenci v Singapuru. Disidentka stojí před soudem kvůli tomu, že ji v domácí izolaci navštívil americký turista, hrozí ji až 5 let vězení. K okamžitému propuštění Su Ťij vyzvalo Barmu za Evropskou unii české ministerstvo zahraničí.

Disidentka stojí před soudem za údajné porušení pravidel domácího vězení. Toho se prý dopustila, když 4. května bez povolení poskytla přístřeší Američanovi, který do jejího domu doplaval přes jezero, ačkoli nebyl zván. Jeho motivy nejsou stále objasněny a nevylučuje se, že šlo o provokaci. Pokud ji soud shledá vinnou, hrozí jí až pětiletý trest vězení.

„Su Ťij zatajila pravdu,“ říká náměstek 

Podle Ei Myina Su Ťij „utajila“ přítomnost Američana ve svém domě, což proces s ní ospravedlňuje. „Nemůže být pochyb, že Su Ťij zatajila pravdu, když neinformovala úřady o přítomnosti nelegálního imigranta (u sebe),“ řekl Ei Myin. „V takovém případě není jiná možnost, než zahájit soudní proceduru odpovídající zákonu,“ dodal.

Západ proces s barmskou nositelkou Nobelovy ceny za mír odsoudil. I během jednání v Singapuru americký ministr obrany Robert Gates zopakoval žádost Washingtonu, aby byla propuštěna nejen Su Ťij, ale i dalších více než 2000 politických vězňů, které Barma zadržuje.

Vydáno pod