V Gruzii vyvrcholilo cvičení NATO, Rusko ho považuje za nebezpečné

Tbilisi - V Gruzii končí první fáze společného vojenského cvičení se silami Severoatlantické aliance. Gruzie jím znovu demonstrovala své přání připojit se k alianci, přestože žádný časový plán sbližování země s NATO neexistuje, napsal dnes internetový portál BBC. Druhá část cvičení s důrazem na výcvik mírových jednotek potrvá do 3. června. Moskva proti cvičení rezolutně protestovala.

Akce se účastnilo 700 vojáků ze 13 zemí, bojové operace a koordinaci velení v krizových situacích cvičili téměř měsíc. Šlo sice jen o zkoušku, přesto se odehrávala na horké půdě. Vojáci totiž nacvičovali blízko Jižní Osetie, tedy území, které oficiálně patří ke Gruzii. Moskva to ale považuje za provokaci, protože loni v létě právě o separatistické regiony Jižní Osetii a Abcházii svedla s Tbilisi 6denní válku. V Jižní Osetii, kde stále zůstávají ruští vojáci, navíc právě probíhají regionální parlamentní volby. Velení NATO ale odmítá, že by cvičení bylo proti Jižní Osetii nebo Rusku namířené.

Vztahy mezi Gruzií a Ruskem jsou na bodu mrazu, ruský prezident Dmitrij Medveděv označil manévry za „nebezpečné“. Gruzie by se navíc v budoucnu ráda stala členem Severoatlantické aliance, potažmo Evropské unie, s pomocí amerických poradců proto modernizuje svou armádu. To, že by NATO zasahovalo až k hranicím Ruska, se ale Moskvě vůbec nelíbí.

Vojenské manévry v Gruzii (zdroj: ČT24)

Gruzie má navíc i své vnitřní problémy, opozice požaduje odchod prezidenta Michaila Saakašviliho a těsně před zahájením manévrů NATO se část armády vzbouřila. Gruzínští představitelé obvinili právě Rusko, že se na zamýšleném převratu podílelo. Moskva to odmítá.