V USA byl zavražděn kontroverzní lékař provádějící potraty

Wichita (USA) - Ve městě Wichita v americkém státu Kansas byl dnes ráno místního času zavražděn lékař, který pacientkám v pokročilé fázi těhotenství prováděl potraty. Protipotratoví aktivisté jeho zavraždění odsoudili. Policie zadržela podezřelého muže, napsala agentura AP s odvoláním na nejmenovaného činitele z wichitské městské správy.

Sedmašedesátiletý George Tiller byl zastřelen, když v místním kostele vypomáhal před začátkem mše. Jeho rodina reagovala prohlášením, podle něhož je to „ztráta pro město Wichita i pro ženy napříč Spojenými státy; George zasvětil svůj život tomu, že ženám poskytoval zdravotní péči na vysoké úrovni i přes hrozby a násilí“.

Tillerova klinika je jednou ze tří ve Spojených státech, kde se provádějí potraty po 21. týdnu těhotenství. Tiller s interrupcemi začal v roce 1973. Uznával, že je to stejně kontroverzní téma jako například prohibice. Nicméně říkal, že jde o to, dát ženám možnost volby v dobách, kdy existují technologie, díky kterým lze na plodech zjistit závažné vady.

Před Tillerovým zařízením se opakovaně konaly protesty odpůrců interrupcí. V roce 1985 se jeho klinika stala terčem bombového útoku a v létě 1991, které jeho odpůrci nazvali „létem milosrdenství“, se v jejím okolí sešly tisíce protipotratových aktivistů. Tehdejší demonstrace se vyznačovaly civilní neposlušností, policie řadu jejích účastníků zatkla. V roce 1993 Tillera jedna aktivistka postřelila. Odpůrci interrupcí také zpochybňovali vazby někdejší kansaské guvernérky Kathleen Sebeliusové, kterou Senát letos potvrdil ve funkci americké ministryně zdravotnictví a sociální péče. Tiller jí během let věnoval tisíce dolarů.

Vydáno pod