Austrálie se obává dalších útoků na indické studenty

Melbourne - Australská policie se v ulicích Melbourne střetla s protestujícími studenty původem z Indie. Těm se nelíbí, jak policie vyšetřuje sérii 5 vražd jejich krajanů z minulého týdne. Jde podle nich o rasisticky motivované činy. Vraždy studentů už řešil s australským premiérem i jeho indický protějšek. Australské univerzity navštěvuje na 90 tisíc Indů.

Indičtí studenti říkají, že útoky, při kterých byl mimo jiné jeden ze studentů vážně zraněn, když ho neznámý útočník pobodal šroubovákem, jsou rasisticky motivované. Vyšli proto do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas s postupem policie. Ta ale proti nim zasáhla a demonstraci rozehnala. Situace je navíc vyhrocená, protože indičtí studenti nejsou spokojeni s vyšetřováním vražd svých krajanů.

Incident už řeší diplomaté. Indický premiér vyjádřil znepokojení v telefonickém rozhovoru se svým australským protějškem. „Litujeme těchto útoků a odsuzujeme je. Jde o bezcitné projevy násilí. Ti, kdo se takových útoků dopustili, zaslouží odsouzení,“ prohlásil australský premiér Kevin Rudd.

V Austrálii v současnosti studuje až 90 tisíc Indů. Australské úřady se nyní snaží zajistit jejich bezpečnost. Australský ministr obchodu Simon Crean incident okomentoval: „Velmi nás znepokojuje, co se stalo. Je to něco, co si žádá odpověď.“

Vydáno pod