Francouzské letadlo s 228 lidmi zmizelo nad Atlantikem. Nejspíše se zřítilo

Paříž - Letadlo francouzských aerolinií, do kterého nasedlo v brazilském Riu de Janeiru 216 cestujících a 12 členů posádky, dnes nedorazilo do Paříže. Stroj zmizel z radarových obrazovek. Airbus A330-200 na letu AF 447 opustil Rio de Janeiro o nedělní půlnoci našeho času a měl přistát na pařížském letišti Charlese de Gaulla (Roissy) v 11:10 SELČ. Ve 22:30 místního času (3:30 SELČ) se však stroj ztratil z radarových obrazovek. Francouzský rozhlas s odvoláním na únik informací z krizového štábu letiště Charlese de Gaulla oznámil, že všech 228 lidí na palubě letadla zahynulo, v letadle seděli i tři Slováci. Podle českého ministra zahraničí Jana Kohouta Češi letadlem neletěli.

„Všichni letečtí odborníci se shodují na tom, že kdyby měl tuto tragédii někdo přežít, byl by to opravdový zázrak,“ komentoval situaci v Paříži pro ČT publicista Jiří Slavíček. Na pařížském letišti se již objevil francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který se také přiklání k tragickému scénáři.

Nicolas Sarkozy

„Šance, že nalezneme živé pasažéry, je velmi mizivá.“

Letadlo vlétlo do turbulencí a nejpíše i do bouřkové oblasti

Posádka letadla vyslala signál o elektrickém zkratu v 4:14 SELČ - zhruba 15 minut poté, co letadlo vlétlo do turbulencí a oblasti se zvýšeným výskytem bouřek. Air France nevyloučilo ani možnost, že do stroje mohl uhodit blesk.

Posádka byla dle letecké společnosti velmi zkušená. „Kapitán měl nalétáno jedenáct tisíc hodin, z toho sedmnáct set na tomto modelu letadla. Dva další piloti měli za sebou šest tisíc, respektive tři tisíce letových hodin. Nemáme žádné náznaky, že by byly při poslední důkladné prohlídce a seřizování letadla 16. dubna hlášeny jakékoliv závady,“ prohlásil generální ředitel Air France Pierre-Henri Gourgeon. Letadlo bylo vyrobeno v roce 2005.

I Gourgeon nevidí jiné řešení zmizení letadla, než se se zřítilo: „Bezpochyby čelíme leteckému neštěstí. Společnost Air France samozřejmě soucítí s příbuznými cestujících.“ 

Letoun by se ocitl bez paliva krátce po poledni

Podle francouzského ministra Jeana-Louise Borlooa by letadlu už po poledni našeho času došlo palivo. Borloo také potvrdil, že letadlo zmizelo jak z civilních, tak z vojenských radarů.

Úřady nejdříve čekaly několik hodin, než se letadlo přiblíží k oblastem s radarovým pokrytím. Když se ani v osm hodin piloti neohlásili, snažila se s nimi spojit armáda, odpovědi se však nedočkala. Ve čtvrt na dvanáct, tedy v plánovaném čase přistání, už bylo jasné, že situace je vážná.

Na palubě se nacházelo 126 mužů, 82 žen, 7 dětí, jedno nemluvně a členové posádky. Podle francouzského ministerstva dopravy bylo na palubě 73 Francouzů, 58 Brazilců, 26 Němců, devět Číňanů, devět Italů, šest Švýcarů, pět Libanonců, pět Britů, čtyři Maďaři, tři Irové, tři Norové, tři Slováci, dva Španělé, dva Maročané, dva Poláci a dva Američané. Po jednom občanovi měly v letounu údajně Jihoafrická republika, Argentina, Rakousko, Belgie, Gambie, Island, Filipíny, Rumunsko, Rusko, Turecko, Kanada, Estonsko, Nizozemsko, Švédsko, Dánsko a Chorvatsko.

Letoun sice mohl mít závadu na vysílači, to je ale málo pravděpodobné. Navíc jsou na palubě další prostředky, které by umožňovaly spojení se strojem.

Po letounu pátrá brazilské letectvo

Po ztraceném letadle pátrá u souostroví Fernando de Noronha u severovýchodního cípu Brazílie brazilské a francouzské letectvo, do oblasti byly vyslány i lodě. Francie požádala o pomoc také Španěly a Američany. Agentury uvádí, že letadlo zmizelo 300 kilometrů severovýchodně od brazilského města Natal. Po letadlu se pátrá i v blízkosti afrického pobřeží - objevují se totiž dohady, že stroj mohl zmizet blíž k pobřeží Maroka, kde byly také silné turbulence. Američané poskytli satelity, které mají za úkol lokalizovat místo případného neštěstí.

Dle slov pilota Zdeňka Fridricha šlo o špičkově vybavené letadlo. Fridrich vyvrátil i spekulace o únosu, protože v tom případě by byl radar v provozu. Dále dodal, že sám pilot radar vypnout nedokáže. Teorii o únosu dementovaly i francouzské úřady.

Na letišti v Roissy bylo zřízeno krizové centrum, kam byli odvedeni příbuzní a přátelé lidí cestujících ve zmizelém letounu. K dispozici mají mimo jiné psychology.

Aerolinky zprovoznily pro volání příbuzných ze zahraničí telefonní číslo 0033/157021055.

Let AF 447:

  • vzlétl z Ria de Janeira v 19:00 místního času (24:00 SELČ)
  • na palubě bylo 228 lidí - 216 cestujících a 12 členů posádky
  • radary ztratily s letadlem kontakt ve 22:30 místního času (3:30 SELČ)
  • stroj vyslal signál o elektrickém zkratu v 4:14 SELČ
  • plánovaný přílet měl být v 11:10 SELČ

Dolet dvoumotorového dálkového Airbusu 330-200 je 12 500 kilometrů. V současnosti létá po celém světě 341 těchto strojů, poprvé byly použity v roce 1998.