Bomby ve východním Afghánistánu zabily čtyři americké vojáky

Kábul - Ve východním Afghánistánu zemřeli čtyři američtí vojáci. Podle mluvčího americké armády je zabily bomby nastražené na silnici nepříliš daleko od sebe. Všichni čtyři sloužili v mezinárodních sborech ISAF. Silniční bomby bojovníci Talibanu používají proti zahraničním jednotkám často.

Do Afghánistánu začalo v těchto dnech odjíždět 10 tisíc příslušníků americké námořní pěchoty, z nichž většina bude umístěna v Hílmandu a také Faráhu. Právě jihoafghánská provincie Hílmand a Faráh na západě země byly dějištěm nejtěžších útoků. V dalším dějišti násilí, v jihoafghánské provincii Kandahár, je už nyní 3500 Američanů a stejný počet k nim v budoucích týdnech přibude.  

Většina ze 17 tisíc amerických vojáků určených jako posily do Afghánistánu bude na místě do konce poloviny července. Dalších 4000 vojáků, kteří se budou podílet na výcviku Afghánců, dorazí do srpna. USA tak splní svůj slib o vyslání posil do afghánských prezidentských voleb, jež se mají konat 20. srpna.

Koaliční vojáci jsou v Afghánistánu od roku 2001, kdy svrhli tehdejší vládní hnutí Taliban. V minulých dvou letech Taliban obnovil a znásobil útoky na zahraniční jednotky, i když v zemi působí 70 tisíc cizích vojáků.