Na pokraji války se v KLDR možná chystá mocenská změna

Soul - Severokorejský vůdce Kim Čong-il zřejmě určil nejmladšího syna jako svého nástupce. Podle jihokorejských tajných služeb požádal severokorejské úřady a diplomaty v zahraničí, aby slíbili věrnost jeho nejmladšímu synovi Kim Čong-wuovi. Kim Čong-il se do vedení Severní Koreje dostal po svém otci Kim Ir-senovi a má tři syny, o nichž ale většina Severokorejců neví. Kim Čong-wu se narodil v roce 1983 nebo 1984 a dostalo se mu vzdělání ve Švýcarsku. Zdroje ze zpravodajských kruhů o něm tvrdí, že je z celé trojice nejschopnější.

Kim Čong-il loni v létě utrpěl mozkovou mrtvici, byť to severokorejské úřady popírají. Někteří analytici říkají, že jaderným testem a odpálením několika raket krátkého doletu z minulého týdne si možná stárnoucí vůdce snaží upevnit mocenskou pozici, aby mohl jmenovat nástupce. Otázka nástupnictví je podle odborníků přísně utajovanou věcí, s plány Kim Čong-ila je prý obeznámena jen úzká skupinka lidí.

Dnes přišla jihokorejská média s tím, že Kim Čong-ila vystřídá v čele komunistického režimu jeho nejmladší syn Kim Čong-wu. Podle některých je tento následovník velmi schopný, podle jiných naivní a nespolehlivý.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Ve skutečnosti se neví ani to, zda je mu 25 nebo 26 let. Z šuplíků tajných služeb uniklo jen pár neověřených detailů. Wu prý žije ve Švýcarsku a s oblibou lyžuje.

Původním Kimovým favoritem byl přitom jeho nejstarší syn Kim Čong-nam. Ten ale upadl v nemilost poté, co se roku 2001 pokusil dostat do Japonska na falešný dominikánský pas, údajně kvůli návštěvě v Disneylandu.

Přípravy na změnu v čele země zřejmě vysvětluje i radikální zostření zahraniční politiky Pchjongjangu. Druhý severokorejský jaderný výbuch a mobilizace armády mají domácím špičkám dokázat, že Kim Čong-il má sílu nástupnictví svého mladého syna prosadit. 

Vydáno pod