V Izraeli pokračuje pětidenní bezpečnostní cvičení, v Jeruzalémě se střílelo

Jeruzalém - V celém Izraeli se dnes v rámci bezpečnostního cvičení rozezněly sirény ohlašující útok a všichni Izraelci bez výjimky museli do krytů. V neděli v zemi začalo pětidenní cvičení, které má prověřit připravenost armády, záchranářů i úřadů čelit masivnímu leteckému nebo raketovému útoku a také přírodní katastrofě.

Lidé měli během nácviku co nejrychleji vyhledat nejbližší kryt nebo jiné bezpečné místo, k čemuž je vybízely rozhlasové i televizní stanice. Evakuace se týkala také škol, pracovišť i obchodů a lidé měli v krytech pobýt asi deset minut. Armáda předem doporučovala majitelům krytů, aby místa zásobili potravinami, vodou a materiálem nezbytným v nouzových podmínkách, tedy náhradními bateriemi, svítilnami a podobně.

Rozsáhlé cvičení má simulovat reakci na simultánní raketový, letecký a teroristický útok i na přírodní katastrofu, zejména zemětřesení. Vláda i armáda popírají, že akce souvisí s bezprostředním ohrožením Izraele, který se netají připraveností potrestat vojensky Írán v případě, že se nepodaří pokročit v jednání o jeho jaderném programu.


Nácvik civilní obrany se konal v Izraeli také v minulých dvou letech a cvičení podobné tomu letošnímu se připravuje i na příští léto. Je to reakce židovského státu na válku s libanonským radikálním hnutím Hizballáh v roce 2006. Tehdy sever země zasáhlo asi 4000 raket, což ochromilo celé vesnice a poplach byl vyhlášen i v Haifě. Civilisté pak kritizovali vládu za špatnou koordinaci.

V Jeruzalémě při střelbě zahynul člověk

Při střelbě v Jeruzalémě zemřel jeden člověk, další byl těžce zraněn. Oběť byla arabského původu. Místní policie zatím nevylučuje žádný motiv, včetně nacionalistického. Útočník byl zatčen, když na jedné z hlavních ulic Starého Města zranil muže. Poté sám uvedl, že dalšího člověka zastřelil. Policie zatčeného vyslechne a vyhodnotí jeho psychický stav.