Grónsko dnes volí do parlamentu

Nuuk - V Grónsku dnes probíhají parlamentní volby, ve kterých se rozhodne, kdo povede zemi po 21. červnu, odkdy by měla platit širší autonomie tohoto dosud dánského území. Hlasování bude ukončeno dnes ve 20:00 místního času (o půlnoci SELČ). Voliči rozhodují o tom, kdo obsadí 31 křesel, o mandáty se uchází šest stran.

První volební výsledky by mohly být známy zítra ráno. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že po 30 letech by mohla být v čele země vystřídána středopravá Pokroková strana. Ta by společně se svým dosavadním koaličním partnerem - liberální Stranou sjednocení - mohla získat dohromady 38 procent hlasů, zatímco opoziční levicové Eskymácké bratrství (Inuit Ataqatigiit) v průzkumu podpořilo 44 procent respondentů.

Vládnoucí sociálnědemokratická Pokroková strana zřejmě ve volbách doplatí na korupční aféru, během které se ukázalo, že někteří politici zneužívali veřejných peněz pro osobní účely. Například bývalý ministr bytového hospodářství Jens Napaattooq dostal čtyři měsíce vězení, když utratil 24 tisíc dolarů daňových poplatníků za soukromé večeře, výlety a alkohol.

Studio ČT24 o volbách v Grónsku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod