Za práci v židovském ghettu německá penze

Berlín - Německý Spolkový sociální soud v Kasselu dnes rozhodl o tom, že lidé, kteří žili za války v židovském ghettu a museli zde pracovat, mají nárok na německou penzi. Důchod by mohly podle soudu dostávat i ty oběti nacistů, které byly za práci v ghettu placeni. Soud tak rozhodl poté, co se na něj obrátili dva Židé a jedna starší žena, kteří nyní žijí ve Francii a Izraeli. Za války ale žili a pracovali v ghettu v Polsku a Bělorusku. Důchodová správa již eviduje 70 tisíc žádostí. Měsíčně by mohli tito lidé pobírat penzi 100 až 200 eur.

Jeden z žalobců pracoval jako elektromechanik u pošty, další dva pak v kožařské fabrice a v Říšských závodech Hermanna Göringa, které patřily v té době k největším německým koncernům.

Za práci dostávali malé množství jídla - potraviny či lístky, někdy ale i nějaké peníze. Soud rozhodl, že jim penze z německého důchodového systému náleží i tehdy, pokud pracovali za odměnu.

Správa německého důchodového pojištění žádosti trojice o důchod před časem odmítla. Zdůvodnila to mimo jiné tím, že nedostávali žádnou mzdu. Když už nějaké peníze získali, většinou obnos rovnou převzala židovská rada. Stěžovatelka pracovala v ghettu navíc jako dvanáctiletá. Podle správy byla tehdy příliš mladá na to, aby mohla o důchod žádat.

Podle dnešního rozhodnutí soudního senátu nemá ani výše výplaty v ghettu, ani tehdejší věk žadatelů na nárok na penzi vliv. O příslušný německý důchod pak můžou žádat i lidé, jejichž plat v ghettu místo nich pobírala rada.

Vydáno pod