Zpřísnění české vízové politiky vietnamské pracovníky neodradilo

Praha/Hanoj - Česká vláda zpřísnila podmínky udělování dlouhodobých víz pro žadatele z několika zemí, včetně Vietnamu. Příchod vietnamských pracovníků do Česka to však nijak nezpomaluje. Nabídku vlády Mirka Topolánka zahraničním pracovníkům na cestu domů zahrnující zaplacenou letenku a kapesného využilo jen několik desítek Vietnamců pracujících v Česku.

Mnohem víc než těch, co se do Vietnamu vracejí, je lidí, kteří z něj stále chtějí ven. Peníze vydělané v cizině mají pomoct samotným pracovníkům i celé jejich rodině. Výjezd do zahraničí přitom stojí Vietnamce víc než deset tisíc dolarů. Právě proto se nechtějí do Vietnamu vracet dřív, než splatí své dluhy.

Zpřísnění podmínek pro udělování víz pro vietnamské pracovníky zprostředkovatelské agentury už pociťují. „Dva odborníci se z Česka vrátili ještě před vypršením jejich smluv. Naše společnost jim ale pomohla v nalezení další práce v cizině. Teď jsou na seznamu žadatelů do Jižní Koreje,“ říká Tran Luc z exportní společnosti Vinamotor.

Reportáž Filipa Kandy (zdroj: ČT24)

Cesty vietnamských pracovníků do zahraničí jen tak neustanou. Vietnamská vláda jejich odchod podporuje, protože posílají domů peníze, zlepšují situaci svých rodin a tím i domácí ekonomiku.