Premiéři V4 si připomenou výročí pádu komunismu ve střední Evropě

Wieliczka/Vratislav (Polsko) - Premiéři Česka, Polska, Slovenska a Maďarska si dnes připomenou 20 let od pádu komunismu ve střední Evropě. Jejich setkání je součástí oslav výročí prvních polosvobodných voleb v Polsku, které skončily drtivým vítězstvím opozičního hnutí Solidarita. Do Polska přijíždí i bývalý český prezident Václav Havel, jenž ve Vratislavi převezme cenu za přínos v boji za svobodu.

Šéfové vlád zemí takzvané visegrádské čtyřky (V4) se scházejí v jihopolském městě Wieliczka. Jednat budou například o klimatických změnách a energetické bezpečnosti. Hlavním cílem schůzky je ale připomenout světu události, které se před dvaceti lety odehrávaly ve střední Evropě.

Varšava zdůrazňuje, že komunismus nepadl až s Berlínskou zdí 9. listopadu, ale že jeho konec začal 4. června, kdy si Poláci mohli poprvé od druhé světové války téměř svobodně vybrat poslance a senátory. Volby byly porážkou komunistického režimu. Opoziční Solidarita obsadila všechna křesla, na která mohla dosáhnout.

Důležitou roli v procesu změn ve střední Evropě tehdy hrála Polsko-československá Solidarita, která vznikla v jihopolské Vratislavi. Mezi její aktivní členy patřil mimo jiné Václav Havel, jenž dnes převezme za své zásluhy v boji za svobodu cenu Jana Nowaka-Jezioranského.