Atlantis dorazil na domovskou základnu na Floridě

Mys Canaveral (USA) - Raketoplán Atlantis v noci na dnešek SELČ dorazil na Floridu. Obří Boeing 747 s kosmickým plavidlem na hřbetě přistál na Kennedyho vesmírném středisku po téměř dvou dnech letu z Kalifornie. Tam musel Atlantis předminulý týden po návratu z "opravářské" mise u Hubbleova vesmírného teleskopu neplánovaně přistát kvůli špatnému počasí nad Floridou.

Podle informací amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) provedl transportní letoun během přeletu napříč Spojenými státy tři zastávky. Z pondělí na úterý s raketoplánem „přenocoval“ na vojenském letišti u texaského El Pasa, v úterý pak dvakrát doplňoval palivo na leteckých základnách u San Antonia v Texasu a ve státě Mississippi. Týž den večer místního času dopravil Atlantis na domovskou stanici na Floridě. 

Převoz 100 tun vážícího raketoplánu stál NASA zhruba 1,8 milionu dolarů (přes 34 milionů korun). Definitivně tak zakončil náročnou servisní misi, během níž sedmičlenná americká posádka na oběžné dráze opravila a modernizovala 19 let starý Hubbleův teleskop, čímž jeho životnost prodloužila nejméně do roku 2014.