Ozbrojenci z al-Káidy zabili britské rukojmí

Dubaj - Ozbrojenci ze severoafrické odnože al-Káidy zavraždili britské rukojmí. Islamisté to podle agentury Reuters oznámili na svých internetových stránkách. Britského občana se zmocnili v lednu u hranic mezi Mali a Nigerem. Za jeho propuštění požadovali po londýnské vládě svobodu pro radikálního kazatele abú Katadu. Ten je považovaný za duchovního vůdce al-Káidy v Evropě.

„Britský rukojmí byl zabit, aby on i Británie pocítili malou část toho, co nevinní muslimové zakoušejí každý den z rukou křižáků a židovské koalice,“ oznámila al-Káida. Britský premiér Gordon Brown označil zavraždění turisty za „barbarský čin“ a vyjádřil soustrast rodině zabitého muže.

Britský premiér Gordon Brown:

„Chci, aby si ti, kdo využívají teror vůči britským občanům, uvědomili, že je my i naši spojenci budeme neúnavně pronásledovat a že se jim dostane spravedlnosti, již zasluhují. Pravidelně jsem o tomto případu hovořil s maliským prezidentem a on ví, že má naši plnou podporu pro vykořenění al-Káidy ze své země.“

Brita unesli ozbrojenci spolu s dalšími třemi evropskými turisty 22. ledna. Dvě ženy (Němku a Švýcarku) posléze propustili. Nadále ale zadržovali jak Brita, tak Švýcara. Dvacátého května skupina prodloužila o čtrnáct dní ultimátum, žádala přitom aby byl do dvou týdnů propuštěn Palestinec abú Katada, jinak prý Brita popraví.

Abú Katada je ve Velké Británii vězněn od roku 2005 a členství v maghribské organizaci popírá. Britský soud v únoru rozhodl, že může být muž deportován do Jordánska, i když mu tam hrozí mučení.