Na Guantánamu zemřel vězeň, zřejmě šlo o sebevraždu

Guantánamo - Na americké základně Guantánamo na Kubě zemřel jeden z vězňů. Jedenatřicetiletý Jemenec se podle americké armády zabil sám. Armáda ale neřekla, co bylo bezprostřední příčinou úmrtí. Od vzniku detenčního centra v roce 2002 se jedná o pátý případ, kdy si vězeň podezřelý z terorismu sáhl na život. Americký prezident Barack Obama chce věznici na Guantánamu v lednu příštího roku zavřít.

Když v pondělí večer jedenatřicetiletého vězně, který byl bez obvinění zadržován od února 2002, našli strážci v cele, nereagoval a nedýchal a ani přes oživovací pokusy se jej nepodařilo zachránit.

Šlo tedy zřejmě o sebevraždu, tu ale musí ještě potvrdit pitva. Podle lékařských záznamů jemenský vězeň dlouhodobě držel hladovku. Po třech letech ve vězení zhubl z 56 kilogramů na pouhých 39.

Americký prezident Barack Obama po lednovém nástupu do funkce slíbil, že vězení na Guantánamu do jednoho roku uzavře. Zatím však čelí odporu v Kongresu, který odmítá, aby byla část podezřelých převezena do věznic v USA, a proti uzavření vězení se staví také většina Američanů.