Těhotná Britka dostala v Laosu za pašování drog doživotí

Vientiane - Laoský soud udělil doživotní trest dvacetileté těhotné Britce. Soudce ji uznal vinnou z pašování heroinu. Podle policie chtěla převézt do Austrálie 680 gramů drogy. Ženě původně hrozil rozsudek smrti, soud ho ale kvůli tomu, že čeká dítě, nemohl vynést. Případ Samanthy Orobatorové vzbudil velkou pozornost především tím, že se dosud nepřišlo na to, jak se jí podařilo otěhotnět během pobytu v laoském vězení. Spekuluje se o tom, že žena otěhotněla úmyslně, aby se jako těhotná vyhnula nejvyššímu trestu. Původem Nigerijka byla zatčena loni v srpnu na vientianském letišti, odkud se chystala odletět do Austrálie. Podle policie bylo v jejím těle nalezeno 680 gramů heroinu v téměř sedmi desítkách kapslí. Britské zdroje tvrdily, že droga byla ukryta v jejích zavazadlech. Trest smrti hrozí už za 500 gramů. Žena však tvrdí, že je nevinná.

Orobatorová po svém zatčení prohlásila, že je těhotná se svým přítelem v Anglii. Následné testy však graviditu neprokázaly. Teprve testy prováděné letos v březnu a v dubnu potvrdily, že žena je těhotná. Znamená to ale, že musela do jiného stavu přijít teprve ve vězení.

Samanthina matka nedávno oznámila, že její dcera ve věznici nebyla znásilněna ani některým strážcem ani žádným vězněm. Laoské úřady dospěly k názoru, že si těhotenství přivodila sama umělou inseminací.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Podle listu Vientiane Times žena řekla, že tajně obdržela sperma od spoluvězně a že si jej sama implantovala, aby se vyhnula rozsudku smrti. List nicméně neuvedl zdroj svých informací ani další podrobnosti. Rovněž své matce údajně sdělila, že otcem jejího budoucího dítěte není žádný laoský strážce. Totožnost majitele spermatu však neuvedla.

Orobatorová si trest může odpykat v britské věznici. Obě země totiž před necelým měsícem podepsaly dohodu o předávání vězňů.