Moldavsko čekají nové volby, poslanci opět nezvolili prezidenta

Kišiněv - Moldavští poslanci dnes ani na druhý pokus nedokázali zvolit nového prezidenta. Podle ústavy bude nutné zákonodárný sbor rozpustit a vypsat nové volby. Dosavadní premiérce Zinaidě Greceaniiové, politické spojenkyni odcházejícího komunistického prezidenta Vladimira Voronina, chyběl dnes ke zvolení stejně jako v první volbě jeden hlas.

Podle volební komise získala v druhém a konečném hlasování 60 hlasů. Ke zvolení ale potřebovala ve 101členném zákonodárném sboru 61 hlasů. Volby bojkotovaly stejně jako v prvním kole opoziční strany, které považují dubnové parlamentní volby za zmanipulované a usilují o nové hlasování.

„Oznamujeme, že se naplnily podmínky pro rozpuštění parlamentu,“ řekl poslancům Voronin po oznámení výsledků hlasování. Navrhl zároveň, aby ve funkci premiérky zůstala Greceaniiová. Na zformování nové vlády má týden. Její kandidaturou a programem nové vlády by se měl parlament zabývat 10. června.

Voronin, který je v úřadě od roku 2001 a nemůže se ucházet o třetí prezidentský mandát, doufal, že si uchová moc ve funkci předsedy parlamentu, do níž se nechal zvolit po dubnových volbách. K setrvání v této funkci mu mělo pomoci zvolení jeho spojenkyně do nejvyšší funkce.

Dubnové parlamentní volby, v nichž zvítězili komunisté, vyvolaly v zemi velké napětí a násilné demonstrace. Mladí demonstranti, rozhořčeni pokračující vládou komunistické strany, pronikli i do úřadu prezidenta a parlamentu a vyplundrovali část jejich kanceláří. Vláda pohrozila použitím síly a opozice poté vyzvala své přívržence, aby v protestech pokračovali pokojnými prostředky.

Prezident Voronin obvinil z podněcování nepokojů sousední Rumunsko. Bukurešť veškerá obvinění odmítla. Moldavané jsou s Rumuny etnicky příbuzní.

Vydáno pod