Rakouská krajní pravice chce znovu zavést hraniční kontroly

Vídeň - Rakouským předvolebním tématem je i Schengen. Tamní krajní pravice požaduje znovuzavedení hraničních kontrol směrem k jeho novým členům. Argumentuje údajným nárůstem kriminality a návrhem se dnes zabývala i národní bezpečnostní rada země. Vláda ale obnovu kontrol odmítla, stejně jako všechny parlamentní strany kromě Svobodných a Svazu pro budoucnost Rakouska. Podle rakouské ministryně vnitra Marie Fekterové navíc stále platí, že kriminalita od rozšíření Schengenu dlouhodobě klesá a znovuzavedení hraničních závor by poškodilo Rakousko a hospodářský vývoj v pohraničí.

Přitom právě přerušení volného provozu přes hranice je jedním z předvolebních lákadel strany Svobodných. „Schengenský režim musíme zrušit, hranice dočasně a bez varování znovu uzavřít a kontrolovat každého, kdo přijíždí a odjíždí!“ říká jejich předseda Heinz-Christian Strache. Ostatní strany navrhují spíše posílení místních policejních služeben a přísnější ochranu nynějších schengenských hranic.


Svobodní argumentují nárůstem kriminality. V Burgenlandsku například stoupl počet vloupání do bytů v prvním čtvrtletí oproti loňsku o 25 procent - v absolutních číslech přitom jde o pouhých 10 případů oproti loňským osmi. „Samozřejmě, s železnou oponou za humny byla kriminalita v těchto oblastech ještě nižší, ale pokud někdo chce, aby se tato doba vrátila, tak bych ho označil za blázna,“ říká redaktor deníku Die Presse Rainer Nowak.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)
Heinz-Christian Strache na předvolebním mítinku
Zdroj: ČT24