OAS obnovila po 47 letech členství Kubě, ta o to ale nestojí

Tegucigalpa - Organizace amerických států (OAS) dnes po 47 letech obnovila pozastavené členství komunistické Kubě. Dohodli se na tom zástupci OAS v závěru výroční konference v honduraském městě San Pedro Sula. Návrat Kuby bude podle ekvádorského minstra zahraničí Fandera Falconího bez podmínek, nicméně Kuba bude muset vyhovět konvencím organizace, včetně těch o lidských právech. Havana ale odpověděla, že o obnovení členství nemá zájem, protože organizace je nástrojem Spojených států.

Působení Kuby v organizaci bylo pozastaveno v roce 1962, tři roky po převratu Fidela Castra. OAS má kořeny v roce 1890, kdy byla založena Mezinárodní unie amerických republik, která se v roce 1910 přejmenovala na Unii amerických republik. Dnešní podobu organizace získala v roce 1948. Jejím cílem je posílení míru, bezpečnosti, vzájemného porozumění a spolupráce mezi národy západní polokoule.

V posledních letech s Havanou obnovily vzájemné vztahy všechny země západní polokoule s výjimkou USA. Americký prezident Barack Obama přesto podnikl několik vstřícných gest vůči komunistickému ostrovu. Zrušil omezení, která kubánsko-americkým rodinám komplikovala cesty a zasílání peněz na Kubu. Zároveň ale zdůraznil, že kubánský režim musí pokročit ve věci demokratických reforem, pokud má americká vláda vůči Kubě podniknout další ústupky nebo zmírnit skoro půl století trvající obchodní embargo.