Pokud bude v Evropě radar, Rusko nezredukuje svůj jaderný arzenál

Moskva - Rusko nesníží svůj jaderný potenciál, dokud nebudou zcela vyjasněny plány Washingtonu na vybudování systému protiraketové obrany v Evropě. Podle agentury Interfax to řekl náčelník generálního štábu ruské armády Nikolaj Makarov. Plán administrativy bývalého amerického prezidenta George Bushe na výstavbu protiraketového štítu v Evropě, jehož radarová část by stála v Česku a základna s antiraketami v Polsku, silně ovlivňuje rusko-americká jednání o omezení strategických jaderných zbraní v Ženevě.

„Nedotkneme se svého jaderného potenciálu, dokud nebude vyjasněna situace ve světě, hlavně pokud jde o americký protiraketový štít,“ řekl Makarov. „Strategické jaderné síly jsou pro nás posvátnou věcí. Na zachování dlouhodobé stability ve světě věnujeme všechny nezbytné prostředky,“ citují agentury Makarova.

Americká vláda odmítla Makarovova slova komentovat.

„Při návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy v Moskvě počátkem července zřejmě nebudou učiněna velká oznámení týkající se průběhu jednání o kontrole zbrojení či dalších problémů,“ napsal dnes Kreml na svých webových stránkách. „Jsme pragmatičtí. Ohledně výsledků návštěvy nemáme velká očekávání. Proces zlepšování vztahů bude vyžadovat čas a čestné úsilí na obou stranách,“ uvádí Kreml a připouští, že Spojené státy se snaží zlepšit vztahy.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov už při jejich prvním kole v květnu zdůraznil, že otázka případného protiraketového štítu v Evropě musí být každopádně součástí jednání a propočtů. Uvedl rovněž, že k nové dohodě, jež by nahradila stávající dohodu START 1 o omezení strategických jaderných zbraní, nebude možné dospět, pokud se tyto plány nebudou brát v úvahu.

Rusko se proti budování protiraketového štítu ve střední Evropě vehementně staví. Moskva tvrdí, že štít by poskytl Spojeným státům kapacitu takzvaného prvního úderu, porušil by strategickou rovnováhu, a ohrozil tak ruskou bezpečnost. Kreml odmítá tvrzení Američanů, že štít má jejich spojence chránit před potenciálním útokem z takových zemí, jako je například Írán.

Vydáno pod