Kosmonauti z ISS ukončili úpravy ve volném kosmu

Moskva - Dvojice kosmonautů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dnes úspěšně ukončila výstup do volného kosmu, při kterém nainstalovala na ruský servisní modul Zvezda (Hvězda) kotvící port. Rus Gennadij Padalka, který je velitelem stanice, s americkým kolegou Mikem Barrattem opustili přechodovou komoru ISS v 9:52 SELČ a zpět na palubu komplexu se vrátili po čtyřech hodinách a 54 minutách pobytu ve volném kosmu, napsala agentura Reuters.

Výstup se oproti plánům asi o 30 minut opozdil, protože operační středisko na Zemi zjistilo, že ruské skafandry Orlan-MK vykazovaly vysoké hodnoty oxidu uhličitého. Vysoká koncentrace tohoto plynu může způsobit závratě, nevolnosti a další problémy. Astronauti se však cítili dobře a pozemní kontrola vyhodnotila, že údaje nepředstavují zdravotní riziko.

Dvojice kromě přístavního portu nainstalovala dvojici antén, které pomohou s automatickým uchycením vědeckého modulu MRM 2. Ten by měl ke stanici dorazit v listopadu a poté sloužit jako přídavné přístaviště pro ruské vesmírné lodě.

Pro Padalku, který je veteránem bývalé vesmírné stanice Mir, byl dnešní pobyt ve volném prostoru sedmý, napsala agentura AP. Američan pobýval mimo palubu stanice poprvé.

Posádka ISS se v květnu rozrostla ze třech na šest členů. V sobotu 13. června by měl z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovat raketoplán Endeavour, který na orbitální komplex dopraví nového člena posádky Američana Tima Kopru. Ten vystřídá Japonce Kiočiho Wakatu.

Vydáno pod