Rakousko a Česko si vypomohou v cizině na ambasádách

Vídeň - Rakousko a Česko se chystají spolupracovat v diplomatickém zastoupení v cizích státech a také v konzulární oblasti. Pokud ČR či alpská republika nemají v některé zemi svůj zastupitelský úřad, mohli by jejich občané v budoucnu využít služeb ambasády druhého státu. Dohodli se na tom ministři zahraničí obou zemí. Šéf české diplomacie Jan Kouhout byl v rakouské metropoli na pracovní návštěvě u svého protějšku Michaela Spindeleggera. Schůzky by se měly pravidelně konat dvakrát ročně.

Češi i Rakušané chtějí totiž ušetřit. Zástupci obou zemí nyní sestaví seznam bodů, v nichž by Rakousko a Česko mohlo těsněji spolupracovat.

Mluvilo se i o Lisabonu, Kohout obhajoval Klause

Dalším tématem schůzky byla Lisabonská smlouva, která má reformovat rozšířenou EU. V ČR ji schválily obě parlamentní komory. Prezident Václav Klaus, který patří ke kritikům dokumentu, pod něj zatím svůj podpis nepřipojil. Kohout dnes ve Vídni počínání hlavy státu obhajoval. Uvedl, že skupina senátorů se chce kvůli smlouvě obrátit na Ústavní soud, takže prezident čeká na jeho rozhodnutí.

Ministři se při svém rozhovoru zmínili i o takzvaných Benešových dekretech. Tyto zákony po druhé světové válce umožnily vyvlastnit majetek německy hovořící menšiny. Obě země o této otázce budou dál jednat. Kohout by se přimlouval za obnovení odborné komise, která by se dekrety zabývala. Dalším sporným tématem zůstává jaderná elektrárna Temelín či plánované úložiště jaderného odpadu, k nimž má Rakousko výhrady. Česko bude alpskou republiku o svém postupu informovat.