V europarlamentu nuda nebude

Štrasburk - Do europarlamentu se chystá řada pozoruhodných osobností. Z Rumunska míří do Štrasburku dcera rumunského prezidenta, bývalá modelka Eleana Basescuová, a to s velmi odvážným programem - legalizovat lehké drogy. Kritici se jí vysmívají, že rozumí víc rtěnkám než europolitice. K extravagantním kandidujícím postavám patří savojský princ či francouzská ministryně spravedlnosti. I mezi politickými subjekty lze najít zajímavé strany - Stranu pirátů ve Švédsku či Stranu zvířat v Nizozemsku.

Eleana Basescuová se brání: „Nechci, aby mého otce obviňovali z protežování. To, co chci, si vybojuji sama.“ Podle průzkumů má podporu čtyř až šesti procent voličů. Vítězství má na dosah. Není ale jediným prominentním kandidátem.



Takhle elegantně si cigaretu nemůže zapalovat nikdo jiný než královský potomek. Emmanuele Filiberto Umberto Reza Ciro René Maria di Savoia. Krátce řečeno, savojský princ. Kandiduje za italské křesťanské demokraty. Nejen jako aristokrat, ale i jako vítěz taneční soutěže Bailando. Voliče láká na to, že polovinu hlav států v Evropě zná osobně a s druhou polovinou je spřízněný pokrevně.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)


Žádnou neznámou není ani Rachida Datiová. Je první muslimkou ve francouzské vládě, kde šéfuje ministerstvu spravedlnosti. Proslavila se tím, že se pět dní po porodu dítěte vrátila do úřadu. Přitom totožnost otce tají. Francouzský prezident Sarkozy ji tam už nechce, a tak jí nařídil kandidovat do europarlamentu, nebo ji vyhodí. Zlé jazyky tvrdí, že na příkaz Sarkozyho manželky Carly Bruniové, pro níž krásná politička představuje nevítanou konkurenci.


Stejně takovou je pro zavedené švédské strany i Strana pirátů. V průzkumech překonala nutnou pětiprocentní hranici. Chce změnit autorská práva, aby lidé mohli z internetu stahovat hudbu a filmy. „Jsme šokovaní, jak narůstají represivní zákony omezující naše svobody. Zamezíme tomu,“ tvrdí předseda strany. O nic menší cíl si neklade ani Strana zvířat z Nizozemska, která už má dost toho, jak unie zachází se zvířaty i se životním prostředím.

Extravagantní postavy by se tak do europarlamentu nedostaly poprvé. Nikdo se pak ale nesmí divit, že zákonodárný sbor Evropské unie funguje i jako odkladiště národních politických scén.

  • Savojský princ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/912/91161.jpg
  • Rachida Datiová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/912/91163.jpg
  • Vlajka švédské Strany pirátů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/912/91165.jpg
Vydáno pod