Vědci tvrdí, že geneticky modifikované plodiny jsou bezpečné

Praha – Geneticky modifikované plodiny nejsou nebezpečné svému okolí a nic nebrání Evropské unii povolit jejich pěstování. Takto překvapivě jednoznačný výsledek má rozsáhlý výzkum Biologického centra české Akademie věd. Už příští týden zveřejní vědci takzvanou Bílou knihu, která pěstování geneticky modifikovaných plodin doporučí.

Biologové z Akademie věd zkoumali možné dopady pěstování geneticky modifikovaných plodin dvanáct let. Příznivci upravených obilnin tvrdili, že budou moci pěstovat pšenici, která nechutná škůdcům nebo sladší kukuřici. Jejich odpůrci se naopak obávali, že pěstování geneticky modifikovaných plodin nenávratně poškodí okolní krajinu. Nyní přicházejí vědci s jednoznačným stanoviskem. „Rozhodně vydáme doporučení pro pěstování geneticky modifikované kukuřice a potažmo i jiných plodin, protože jsme v dlouhodobém výzkumu nezjistili žádný negativní dopad na životní prostředí,“ uvedl ředitel Biologického centra Akademie věd František Sehnal.

Ačkoli výsledky zveřejní vědci až příští týden v tzv. Bílé knize, proti jejich závěrům již nyní vystoupili zástupci hnutí Greenpeace. To se staví proti geneticky modifikovaným plodinám i kvůli případným dopadům na lidské zdraví. Nyní ale Greenpeace místo výsledků napadlo přímo akademiky. „Greenpeace se domnívá, že se jedná o lobbistickou aktivitu části vědecké obce, která se snaží v podstatě prosadit zájmy některých biotechnologických firem v evropském kontextu,“ řekla odborná poradkyně Greenpeace Magdalena Klimovičová.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Oponenti geneticky modifikovaných obilnin tvrdí, že se s jejich pomocí může rozšířit také „superplevel“. To František Sehnal odmítl – výsledky výzkumu považuje za velmi jednoznačné, probíhaly totiž velmi dlouho na jednom místě. „Můžeme srovnávat a vyloučit vlivy dešťů, teploty a všeho dalšího. Dám ruku do ohně,“ řekl Sehnal.

Zatím první, kdo se Bílé knihy chopil, je česká Agrární komora. Odborné veřejnosti ji chtějí vědci z české Akademie věd prezentovat 17. června na evropské konferenci o bezpečnosti potravin v Berlíně.

Čeští zastánci geneticky modifikovaných plodin očekávají, že na základě nových výsledků Evropská komise změní názor a jejich pěstování povolí.