Írán opět hrozí vojenskou silou - má nové rakety země-vzduch

Teherán - Írán začal vyrábět nový raketový systém země-vzduch nazvaný Šahín. S odvoláním na íránská média a íránské představitele to dnes uvedla agentura Reuters s tím, že informace přišla v době přetrvávajících spekulací, že Izrael by mohl zaútočit na íránská jaderná zařízení.

„Dosah tohoto obranného (raketového) systému je přes 40 kilometrů. Je s to pronásledovat nadzvukovou rychlostí a naváděcím zařízením zasáhnout nepřátelské letouny a vrtulníky,“ řekl íránský ministr obrany Mostafá Mohammad Nadžár. Ve vyjádření pro místní média však neuvedl, v čem je systém jiný oproti předchozím podobným zbraním.

Ministr se vyjádřil tři dny poté, co Izrael vyslal rozporuplné signály ohledně možného bombardování Íránu židovským státem. Izraelské ministerstvo zahraničí ujistilo, že podobné plány nejsou, zatímco ministerstvo obrany zdůraznilo, že otevřeny jsou všechny možnosti.

Islámský režim v Teheránu vydává často podobná oznámení ohledně své vojenské síly. V květnu Írán prohlásil, že testoval raketu, která by prý byla s to zasáhnout Izrael a americká zařízení v Perském zálivu. Nicméně odborníci se shodují na tom, že íránská armáda je sice mnohem slabší než americká, v případě vyprovokování by však přesto mohla způsobit spoušť v Perském zálivu.