Ani další Evropany volby příliš nezajímaly

Řím/Bratislava - K eurournám dnes zamířili také na Slovensku, Maltě, Kypru, v Lotyšsku a Itálii. Účast je zatím ve většině zemí nízká. Slovensko možná překoná svůj vlastní rekord. Před pěti lety totiž zaznamenalo nejnižší účast v celé Evropské unii - necelých 17 procent. Letos průzkumy předpovídají, že by mohla být ještě nižší. Ani v ostatních zemích se neočekává přílišný zájem. Celkovou účast zvednou pouze země, kde je povinností volit.

Jediným velkým předvolebním tématem a také pozdvižením na slovenské politické scéně se staly spory o maďarskou menšinu. Vyvolal je výrok šéfa maďarského opozičního Fideszu Viktora Orbána, že eurovolby rozhodnou o tom, kolik poslanců bude hájit zájmy všech Maďarů v karpatské kotlině.

I v Itálii, kde začal první ze dvou volebních dnů, to vypadá na slabý voličský zájem. Hlasování bude pokračovat v neděli a podle pozorovatelů ukáže, jaký případný dopad měly nejnovější skandály na oblíbenost premiéra Silvia Berlusconiho. Italové o víkendu také hlasují o obsazení křesel nových předsedů 62 provincií a o starostech asi 4 200 obcí, především ve Florencii, Boloni a Padově.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Předvolební průzkumy předvídaly vítězství Berlusconiho strany. Ovšem kampaň provázela série skandálů, do kterých byl Berlusconi zapleten. Kromě obvinění, že zneužíval vládní letouny pro osobní hosty a že se stýkal s jistou mladou dívkou, ho zasáhl také rozvod, o který požádala jeho manželka. Také ho poškodilo odsouzení jeho bývalého advokáta za korupci. V pátek italského premiéra podle AFP opět do nepříjemné situace dostal španělský deník El País, který zveřejnil choulostivé fotografie z oslav, které pořádal Berlusconi ve své vile. Mezi jeho hosty patřil i bývalý český premiér Mirek Topolánek.

V Lotyšsku se volby konají ve stínu hluboké hospodářské krize. Dvoumilionové Lotyšsko zažívá po letech prudkého ekonomického růstu nejhorší recesi z 27 členských zemí EU. Recepty na krizi a osočování z neschopnosti byly hlavní náplní předvolební kampaně. Lotyšská středopravá vláda v únoru po občanských protestech vyvolaných dopady hospodářské krize odstoupila. Hlavním úkolem nového pravicového kabinetu je vyvést zemi z krize. Evropské volby proto i v Lotyšsku stojí stranou hlavních událostí.

Jediné předběžné výsledky znají Nizozemci. Eurovolby přinesly překvapivě vysoký zisk krajněpravicové Strany pro svobodu Geerta Wilderse.