Rodina novinářky utekla ze strachu a nyní čeká v Kanadě na azyl

Hamilton (Kanada) - V Kanadě jen tento týden požádalo o azyl dalších 200 Čechů. Podle jedné místní romské organizace, která žadatelům pomáhá, je teď v počtu žádostí Česko na druhém místě, hned za Mexikem. Oficiální čísla pak říkají, že za první letošní čtvrtletí je žadatelů z Česka 653. Do azylového řízení už byla se svou rodinou zařazena i Anna Poláková, donedávna šéfka romského vysílání Českého rozhlasu.

Anna Poláková se svou rodinou nyní žije v malém třípokojovém bytě v centru Hamiltonu. V Českém rozhlase pracovala jedenáct let. Vedla tam romskou redakci. Prestižní práci ale opustila a kvůli strachu o své děti, které často čelily rasistickým útokům, raději opustila Česko. Jeden z posledních zažila její dcera na přelomu roku, krátce po událostech v Janově. Do černých sviní jí před jedním z pražských obchodů nadávali dva muži. „Byli tam i policisté, a když chtěla ochránit, tak jí řekli, že se to stejně nevyřeší…,“ vysvětluje Poláková.

Fyzickému útoku před šesti lety neunikl její syn, Marek. Neonacisté ho zbili tak, že musel být několik dní hospitalizován. Viníci dostali podmínku. „Dřív jsem si myslel, že když budu mít vzdělání a budu chodit do práce, tak se ti lidé na mne budou dívat jinak. Ale ti, co mě zbili, se mne neptali, jestli mám vzdělání. Viděli cikána, černou hubu, tak si do něho kopli,“ dodává syn Anny Polákové.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Anna Poláková tvrdí, že neonacistické akce vyburcovaly mnoho Čechů k tomu, že i oni začali veřejně útočit na Romy. Velký díl viny na tom podle ní mají i čeští politici. „Když jsem na to upozorňovala tehdejší ministryni Džamilu Stehlíkovou, tak mi řekla, že jde jen o můj subjektivní názor,“ dodává Poláková.

Teď je rodina Polákových zařazena do azylového řízení. Zatím u známých, ale hledají si své bydlení. Čeká je klíčový soud, který rozhodne o jejich osudu. Nebudou to mít jednoduché, stejně jako dalších víc než tisíc českých žadatelů. Kladně vyřízených žádostí bylo totiž za první čtyři měsíce oproti loňsku o deset procent míň.

V Hamiltonu žije kolem tří tisíc českých Romů. Polovina z nich čeká na rozhodnutí o postavení uprchlíka. Soudní řízení ale může byt zahájeno do jednoho až dvou roků.

Marek Polák
Zdroj: ČT24
Vydáno pod