Peruánská vláda vyhlásila smutek za zabité policisty, násilnosti pokračují

Lima - Peruánská vláda vyhlásila na dnešek státní smutek za 22 policistů, kteří přišli o život při potlačování indiánského povstání v peruánské Amazonii. Indiánské obyvatelstvo povstalo proti těžebním projektům na svém území, protože ničí jejich odvěké životní prostředí. Během protestů zahynulo nejméně 52 lidí, z toho 22 policistů, nejméně 179 lidí bylo zraněno a 72 zadrženo. Pozorovatelé označují násilnosti za nejhorší od dob potlačení maoistické povstalecké organizace Světlá stezka před 10 lety.

Státní smutek za padlé policisty je respektován především v hlavním městě Lima, kde příbuzní zabitých policistů uspořádali se zapálenými svíčkami smuteční shromáždění. Dalších 25 indiány zajatých policistů bylo v sobotu při krvavé armádní akci osvobozeno. Protesty ale značně zpochybňují průchodnost ambiciózního plánu prezidenta Alana Garcíi na rychlý rozvoj země pomocí prudce zvýšeného exportu ropy, zemního plynu a nerostných surovin.

Přímé násilí vypuklo v pátek poté, co se policie pokusila odstranit indiánské zátarasy na hlavní silnici vedoucí do Amazonie. García násilné zásahy proti indiánům obhajoval. Ti podle něj brání rozvoji země, a tím prohlubují její i svoji chudobu. Blokádu silnice a ropovodu označil za „podvratnou protidemokratickou agresi“, která nejen ekonomicky poškozuje zemi, ale brání i dodávkám potravin, léčiv a benzinu. Obvinil povstalce z „divošských a barbarských metod“, když prý zabili kopími, mačetami a palicemi policisty, „kteří se vzdali a byli odzbrojeni“.

Indiáni mluví o bezhlavé palbě policie a vojáků do demonstrujícího davu. Jen v nemocnici provinční metropole Bagua bylo ošetřeno 45 lidí, většinou se střelnými ranami. Je tam hospitalizován také jeden z indiánských předáků Santiago Manuin, který byl zasažen osmi policejními kulkami. Peruánská ombudsmanka Beatriz Merinová objíždí místní nemocnice a zjišťuje situaci. Podporu indiánským požadavkům vyjádřili i peruánští katoličtí biskupové.

Alan García
Zdroj: ČT24
Vydáno pod