V europarlamentu posílí pravice, socialisté prohráli

Praha - Právě skončené volby byly zatím největší v evropských dějinách. Šlo o 736 křesel, právo rozhodnout mělo 375 milionů lidí v 27 zemích. Většina z nich ale k urnám nepřišla - volební účast byla jen 43 procent, což je nejnižší hodnota v dějinách této jediné volené evropské instituce. Po těchto volbách pravý střed slaví, levice ustupuje do pozadí. Konzervativcům se podařilo v europarlamentu udržet většinu.

„Je to určitě těžký moment, když někdo bojuje a prohraje. A dnes se musíme srovnat s těžkými volebními výsledky evropských socialistů nejen v Německu, ale i v dalších zemích,“ uvedl sociálně-demokratický poslanec Evropského parlamentu Martin Schulz. Krajní pravice uspěla hlavně v Nizozemsku a Maďarsku. Strany pravého středu, které jsou u moci, uspěly ve Francii, Německu i Itálii.

V Evropském parlamentu přibude krajně pravicových poslanců. Dva pošle do Bruselu xenofobní Britská národní strana. Z Rakouska přijedou dva členové strany svobodných. V Maďarsku překvapil úspěch krajně pravicové strany Hnutí za lepší Maďarsko - Jobbik, byla třetí nejsilnější a získá tři europoslance. Nizozemci vyšlou 4 členy protiislámské strany Geerta Wilderse.

Britští labouristé propadli, v Irsku propadlo Libertas

Historický propad přízně postihl britské vládní labouristy. Voliči jim spočítali skandál se zneužíváním poslaneckých náhrad. Historickou porážku si odnášejí i francouzští socialisté a německá sociální demokracie. Vládnoucí strany dostaly políček i v Irsku, Řecku, Maďarsku, Bulharsku a Španělsku.

Zcela pohořelo protievropské hnutí Libertas irského zakladatele Declana Ganleyho, neboť získá jen hrstku mandátů. Do europarlamentu se tedy zřejmě nedostal ani Ganley. To je nadějí pro zastánce Lisabonské smlouvy, o níž budou Irové na podzim hlasovat v opakovaném referendu.

V Polsku byla rekordní volební účast, největší překvapení ve Švédsku 

Pozitivní událost nastala v Polsku - poprvé od roku 1989 došlo k vzestupu volební účasti. Byla sice podstatně nižší, než je evropský průměr, ale na polské poměry není 27 procent úplně zlých. Největší překvapení ale přišlo ze Švédska - křeslo v europarlamentu tam získala Pirátská strana, podporující bezplatné stahování hudby, filmů a počítačových her.