Chaos kolem smrti gabonského prezidenta. Zemřel, nebo ne?

Paříž - Kolem smrti gabonského prezidenta Omara Bonga Ondimby panují nejasnosti. Zatímco v neděli večer informovala francouzská média, že politik zemřel ve španělské nemocnici, kde se léčil kvůli rakovině, dnes španělské úřady tuto zprávu vyvrátily s tím, že stále žije. Španělské noviny pak následně s odvoláním na zdroje blízké gabonskému prezidentovi ale oznámily, že Bonga skutečně zemřel, a to dnes odpoledne.

Podle listu La Vanguardia zemřel Bonga ve 14:00 SELČ, tedy jen několik hodin poté, co gabonský premiér Jean Eyeghe Ndong na tiskové konferenci v barcelonské nemocnici prohlásil, že je prezident stále na živu.

„Zjistili jsme, že prezident (gabonské) republiky je skutečně naživu,“ prohlásil premiér Ndong po ranní návštěvě nemocnice, při níž ho doprovázelo několik ministrů a také předseda parlamentu.

Jistý francouzský zpravodajský magazín na své webové stránce v neděli s odvoláním na nejmenovaný zdroj z prezidentova okolí oznámil, že Bongo v sobotu zemřel na rakovinu. Kvůli tomuto onemocnění byl v květnu přijat na soukromou kliniku v Barceloně a španělský ministr zahraničí Miguel Ángel Moratinos koncem měsíce označil jeho stav za velmi špatný.

Bongova smrt asi vyvolá nepokoje

Bongo byl zvolen prezidentem středoafrického Gabonu v roce 1967 a od té doby byl v nejvyšší funkci stále znovu potvrzován. Poté, co nebyl viděn na veřejnosti několik dnů, prezidentský úřad 6. května oznámil, že se Bongo vzdal dočasně svých aktivit, údajně aby si odpočinul a držel smutek za svou zesnulou manželku.

Zpráva o Bongově úmrtí by v zemi podle agentur mohla vyvolat zřejmě obtížné přechodné období, a to v době špatné ekonomické a sociální situace. Bongo nikdy neurčil svého nástupce, ale uvažuje se o nástupnictví jeho syna. Bongo byl služebně nejstarším africkým politikem.

Vydáno pod