Světový tisk: Nikoliv eurovolby, ale 27 národních voleb

Praha - Výprask uštědřený některým vládním stranám, rekordně nízká volební účast, úspěch pravice a vzestup extremismu. To jsou hlavní témata ohlasu světového tisku na volby do Evropského parlamentu. Podle polského tisku nešlo o evropské hlasování, ale o 27 národních voleb. Hlavním námětem britských deníků je zase bezprecedentní porážka britských vládnoucích labouristů v evropských volbách a nejistá budoucnost premiéra Gordona Browna. Německý tisk soudí, že Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) s kandidátem na kancléře Frankem-Walterem Steinmeierem je odsouzena k neúspěchu i v zářijových parlamentních volbách.

Britský The Independent se na rozdíl od většiny ostatních britských listů domnívá, že Brown by měl být v premiérské funkci ponechán. „Je potřeba udělat spoustu naléhavé práce,“ napsal list v souvislosti s ekonomickou krizí. The Times naopak soudí, že „paralyzovaná vláda je pro zemi hrozná“. „Nový vůdce by mohl zmírnit porážku labouristů a zajistit měkké přistání v opozici,“ napsal konzervativní deník.


Nejčtenější německý deník Bild výsledky eurovoleb v Německu shrnul slovy „brutální rána pro SPD a jejího kandidáta na kancléře Franka-Waltera Steinmeiera, facka pro CDU a šéfku strany Angelu Merkelovou“. „Porážka padá na hlavu Steinmeiera a jeho témata: záchrana Opelu, minimální mzdy, daně - voliči se od něj odvrátili,“ soudí Bild. Süddeutsche Zeitung podotýká, že kvůli „katastrofální volební účasti“ nedělní volby utvořily jen nejasný obrázek o politických náladách v zemi. Konzervativní Frankfurter Allgemeine Zeitung konstatuje, že hospodářská a finanční krize v Německu neposílila politické extremisty napravo ani nalevo.


Úspěch francouzských Zelených a překvapivě drtivá porážka socialistů jsou středem pozornosti francouzského tisku. Podle levicového listu Libération „vidí Zelení budoucnost růžově, kdežto růžoví (socialisté) ji vidí černě“. Podle komunistického deníku L'Humanité nejsou nicméně Zelení přirozenými spojenci levice - Cohn-Bendit prý pro ni nepředstavuje žádný přínos. Podle Le Monde bude Sarkozyho strana UMP muset hodně zapracovat v regionálních volbách, aby k sobě přetáhla voliče, kteří nyní hlasovali zejména pro Zelené a centristy. Navzdory rekordní neúčasti představují výsledky ve Francii podle Le Figaro politické zemětřesení. Nejenže je posílena pozice Sarkozyho, ale Zelení kladou důraz na stejná ekologická opatření jako UMP, a tudíž se stávají fakticky souputníky.

Polské deníky se shodují v tom, že Evropa ještě více zatočila doprava. Pozorují ale novou tendenci, kterou je lhostejnost voličů k unijním záležitostem. Hlasování nebylo evropské, bylo to 27 národních voleb. „Volby do Evropského parlamentu ukázaly, že více myslíme na sebe než na sjednocenou Evropu,“ napsal komentátor listu Dziennik, podle nehož je ohrožena idea integrace. Gazeta Wyborcza k tomu dodává, že integrace začala Evropany obtěžovat. Rekordně malý zájem voličů a vzestup krajní pravice zdůrazňuje ruský Kommersant. Naplnily se tak nejhorší prognózy Bruselu, kde se obávali protestního hlasování kvůli problémům spjatých se světovou finanční krizí, napsal deník.

Slovenské deníky kritizují nízkou účast svých občanů ve volbách. Deník Sme poznamenal, že slovenské volby do EP se stávají kvůli nízké účasti spíše výpovědí o stavu počasí či popularitě zábavných relací v televizi než o politické náladě v zemi. „To nejjednodušší, co se dá dělat, aby získaly aspoň nějaký význam, je připojit evropské volby k prezidentským,“ napsal deník na titulní straně. List Pravda zhodnotil slovenskou volební apatii jako přiměřenou „výkonu“ politických stran. „Brusel i po pěti letech zůstal příliš daleko, bývalí a současní europoslanci v anonymitě a potenciální voliči bez motivace,“ napsaly Hospodárské noviny.

  • Britský tisk k eurovolbám autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/915/91440.jpg
  • Frankfurter Allgemeine k eurovolbám autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/915/91404.jpg
  • Süddeutsche Zeitung k eurovolbám autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/915/91406.jpg