Francie podporuje přijetí Kosova do EU

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes v Paříži ubezpečil kosovského premiéra Hashima Thaçiho, že nezávislost Kosova je z pohledu Francie nezvratitelná, a podpořil úsilí této balkánské země o vstup do Evropské unie. Sarkozy rovněž vyzval Thaçiho, aby Kosované nalezli způsob bezbolestného soužití se Srby, aby mohli překonat "problémy minulosti". Francouzský prezident také slíbil, že bude podporovat zvýšení investic francouzských podniků v Kosovu.

Jde o první Thaçiho návštěvu ve Francii ve funkci premiéra od vyhlášení kosovské nezávislosti v únoru loňského roku. Nezávislost území uznalo 60 zemí, z toho 22 z 27 států EU včetně České republiky. Srbsko podporované Ruskem nový status Kosova zatím odmítá přijmout.

Francie soustřeďuje v rámci mírové mise KFOR v Kosovu 1350 vojáků. Přispěla také 192 lidmi na zajištění policejních a justičních úkolů evropské mise Eulex v Kosovu.

Severoatlantická aliance dnes oznámila, že sníží do ledna příštího roku počet svých vojáků v Kosovu ze současných 15 na 10 tisíc. Situace se podle NATO uklidnila natolik, že mise KFOR může svou přítomností plnit pouze preventivní roli. V Kosovu by mělo podle Fischerova kabinetu působit příští rok i 550 českých vojáků. Vládní návrh zahraničních misí ale ještě musí schválit parlament.

Vydáno pod