Fischer bude jednat o summitu EU s Barrosem a Merkelovou

Brusel/Berlín - Premiér Jan Fischer připravuje vrcholný summit, který uzavře české předsednictví evropské sedmadvacítky. Vrcholná schůzka šéfů států a vlád se v Bruselu uskuteční 18. a 19. června, přičemž český premiér bude jako zástupce českého předsednictví EU jednání s partnery z ostatních zemí bloku řídit. Fischer se nejprve ráno setká v Bruselu s šéfem Evropské komise Josém Manuelem Barrosem. Pak se přesune do Berlína, kde bude kolem poledne hovořit s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Na dnešní první schůzce by měl premiér Jan Fischer s předsedou Evropské komise Josém Barrosem jednat o přípravě summitu, který se bude v Bruselu konat příští týden. Státníci se na ní budou bavit i třeba o tom, jaké může dát Evropská unie záruky Irům, kteří budou znovu hlasovat o Lisabonské smlouvě. Řeč bude i o regulaci finančních trhů nebo třeba o budoucím předsedovi Evropské komise. Premiér Fischer přicestoval do Bruselu již včera a sešel se s generálním tajemníkem NATO. Po tomto setkání řekl, že současná česká úřednická vláda nebude rozhodovat o dalších osudech plánů na výstavbu amerického radaru v Česku.

Další jednání proběhne v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Fischera přivítá s vojenskými poctami, poté bude následovat asi hodinové setkání politiků spojené s obědem. Hlavním tématem bude Evropská unie a její nadcházející summit, který Česká republika jako předsednická země připravuje. Jednat se bude i o boji s klimatickými změnami a dopadech současné hospodářské krize na evropské ekonomiky.

Reportáž Evy Hrnčířové a Hany Scharffové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod