Kalifornští žáci si záda křivit nebudou, dostanou digitalizované učebnice

Kalifornie - Těžké učebnice a velké školní brašny se mají v Kalifornii stát minulostí. Guvernér Arnold Schwarzenegger ohlásil, že školství zdigitalizuje. Děti podle něj už dnes sledují filmy, hrají videohry a udržují společenské kontakty na internetu, a bez problémů by na něm mohly studovat i učební texty.

„Učebnice jsou zastaralé, pokud mohu soudit. Není důvod, proč by naše školy měly studenty nutit, aby s sebou vláčeli tyhle zastaralé, těžké a drahé knihy,“ nechal se slyšet kalifornský guvernér. Zpřístupnění učebních materiálů na internetu by umožnilo jejich lepší aktualizaci, tvrdí také Schwarzenegger.

Obsah „internetových učebnic“ schválených příslušnými odbornými komisemi bude možné jednoduše aktualizovat, a tak prý bude vyučování držet krok s novými poznatky v jednotlivých vědeckých oborech.

Kalifornie zdigitalizuje učebnice (zdroj: ČT24)

Guvernér navíc říká, že tímto projektem ušetří stamiliony dolarů. A to je teď pro Schwarzeneggera prioritou. Kalifornie má totiž rozpočtový schodek ve výši 24,3 miliard dolarů (téměř 468 miliard korun) a jen za učebnice pro školy loni utratila 350 milionů dolarů. Kalifornské úřady musejí omezovat své rozpočty, jak je to jen možné. 

Odpůrci ale namítají, že zavedení digitálních učebnic bude nejméně stejně drahé. A je tu podle nich ještě jedna nevýhoda, ne všichni žáci totiž mají vlastní počítač. Přesto od září kalifornští středoškoláci už učebnice matematiky a přírodních věd do ruky nevezmou.