Barroso se bude znovu ucházet o post šéfa Evropské komise

Brusel - Předseda Evropské komise (EK) José Manuel Barroso chce zůstat v čele této instituce i v příštím pětiletém období. Po setkání s Barrosem to řekl český premiér Jan Fischer. Následně to potvrdil i sám dosavadní šéf EK. "Jsem poctěn, že mě prezident Evropské rady dnes požádal, jestli mě může navrhnout i pro druhý mandát," uvedl na tiskové konferenci Barroso. "Této žádosti jsem vyhověl," dodal. Jen jediný muž šéfoval Evropské komisi deset let - francouzský politik Jacques Delors.

Barroso, 53letý někdejší portugalský premiér, učinil toto prohlášení poté, co se v Bruselu setkal s českým premiérem Janem Fischerem, který nyní v rámci českého předsednictví Evropské radě předsedá, a se zástupci Švédska, které bude Evropské unii velet po Česku.

Barroso je zatím jediným oficiálním kandidátem na funkci předsedy Evropské komise. Obsazení tohoto úřadu se bude mimo jiné projednávat na nadcházejícím unijním summitu v Bruselu, který je naplánován na 18. a 19. června. Rychlé opětovné jmenování Barrosa dnes podpořil i švédský premiér a šéf příští předsednické země EU Fredrik Reinfeldt. Odmítl zároveň oddalování rozhodnutí o novém šéfovi exekutivního orgánu unie. Pro Barrosa se vyslovil také francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner.

Předsedu výkonného orgánu EU nominuje vrcholná schůzka členských států a následně ho schvaluje Evropský parlament. Evropská komise v EU přichází s návrhy nových legislativních norem a pravidel a současně ve 27členném bloku dohlíží na jejich dodržování.

Cesta k dalšímu mandátu se Barrosovi otevřela po volbách do Evropského parlamentu, v nichž před pár dny jasně zvítězily středopravé strany, které mu vyjadřují podporu stejně jako česká vláda. Barroso ale ještě nemá vyhráno. Stejně jako před pěti lety potřebuje hlasy většiny europoslanců. Mnozí socialisté, zelení i liberálové ho ale v čele komise nechtějí. Vyčítají mu třeba, že nezvládl ekonomickou krizi.


Merkelová vyjádřila podporu českému předsednictví

Fischer, který s Barrosem jednal o přípravách nadcházející vrcholné unijní schůzky, poté z belgické metropole zamířil do Berlína, kde po poledni jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Ta dnes ujistila Jana Fischera o podpoře Prahy v závěru českého předsednictví. Konkrétně chce Německo pomoci prosadit nová pravidla dohledu nad finančními trhy. Oba politici hovořili také o přípravách summitu EU, který má příští týden jednat v Bruselu o institucionálních i personálních otázkách. V této souvislosti kancléřka rovněž vyjádřila podporu opětovné Barrosově kandidatuře na post předsedy Evropské komise.

Oba šéfové vlád hovořili také o boji proti změnám klimatu s výhledem na globální klimatický summit v Kodani, uvedla zpravodajka ČT Hana Scharffová. Dalším tématem jednání byla i Lisabonská smlouva. Merkelová ocenila její schválení v českém Senátu a zdůraznila zájem na tom, aby Irové v nadcházejícím referendu smlouvu podpořili. Česko se snaží připravit dokument, který by Lisabonskou smlouvu doplnil o zvláštní záruky pro Irsko, jeho příprava ovšem nebude snadná. Záruky budou rovněž předmětem jednání nadcházejícího summitu.

Příštími zastávkami Fischerovy cesty po EU před summitem jsou Paříž, Londýn a Stockholm. Do švédské metropole zavítá už ve středu.

  • José Manuel Barroso autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/918/91785.jpg
  • José Barroso a Jan Fischer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/917/91699.jpg
  • Německá kancléřka a český premiér v Berlíně autor: Fritz Reiss, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/917/91675.jpg
  • Německá kancléřka Angela Merkelová a český premiér Jan Fischer autor: Fritz Reiss, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/917/91681.jpg