Shell se vypořádá s rodinami obětí justičního procesu v Nigérii

Abuja - Těsně před začátkem soudního procesu nigerijských rodin proti nadnárodní ropné společnosti Royal Dutch Shell kvůli údajné justiční vraždě nigerijských aktivistů z 90. let se obě strany mimosoudně dohodly. Ropná firma zaplatí odškodné přes 15 milionů dolarů. Nigérie je osmým největším vývozcem ropy - obyvatelé oblastí, kde se těží, přesto žijí v bídě.

Úrodnou půdu v deltě řeky Nigeru pokrývají nekonečné ropné instalace zahraničních firem. Když zástupci místních komunit v 90. letech nenásilnou cestou žádali kompenzace za zabírání a znečišťování půdy, tehdejší vojenský režim je obvinil a po zinscenovaném procesu popravil.

Podle příbuzných obětí zásobovala společnost Royal Dutch Shell policii zbraněmi a asistovala i při dopadení nepohodlných aktivistů. Poškození se proto obrátili na soud v New Yorku. Ten ale věc nemohl posoudit, protože podle dvě stě let starého amerického zákona se v tomto případě lidská práva pošlapávala na druhém konci zeměkoule.

Pozůstalí o proces s nigerijskou pobočkou firmy Royal Dutch Shell usilovali 13 let, když k němu konečně získali svolení, přistoupila nadnárodní firma na mimosoudní vyrovnání.

Shell vydá 15,5 milionu dolarů na kompenzaci poškozených a také ustavení fondu, který by přinesl prospěch místnímu ogonskému obyvatelstvu.

Marco Simons, právník Earthrights International

„Pokud jde o Shell a další společnosti operující v deltě Nigeru a jinde ve světě, toto urovnání jim dává najevo, že nemohou beztrestně porušovat lidská práva.“


Společnost Royal Dutch Shell odmítá, že by se provinila, kompenzace je prý součástí procesu usmíření. Od popravy devíti aktivistů se vydal odpor obyvatel proti ropnému průmyslu čím dál násilnější cestou. Povstalci vyhlásili ropným firmám válku, zajímají rukojmí a odpalují bomby. Místa, odkud už těžaře vytlačili, ale zůstávají dál mrtvou zemí, která nutně potřebuje investice.