Do USA převezen první vězeň z Guantánama, čeká ho civilní soud

New York - První vězeň ze základny Guantánamo byl v úterý převezen do Spojených států, kde ho čeká civilní soud. Zadržovaným je Tanzanec Ahmed Khalfan Ghailani, údajně se jedná o důležitého člena mezinárodní teroristické sítě al-Káida. Je podezřelý, že se v roce 1998 zúčastnil atentátů proti budovám amerických velvyslanectví v Tanzanii a v Keni.

Vláda Baracka Obamy hodlá věznici Guantánamo na Kubě do ledna příštího roku uzavřít a některé ze zadržovaných postavit před civilní soud. Ghailani byl v roce 1998 obviněn z účasti na atentátech al-Káidy na budovy americké ambasády v Keni a Tanzanii, při kterých přišlo o život 224 lidí a další tisíce osob utrpěly zranění. Celkem čelí 286 obviněním. Přiznal, že dodal výbušniny, tvrdí ale, že o útocích dopředu nevěděl. Už se také omluvil americké vládě i příbuzným obětí.


Členství v al-Káidě také popírá, podle úřadů ale pracoval jako padělatel dokladů, instruktor ve výcvikovém táboře v Afghánistánu a propracoval se až na funkci osobního strážce vůdce této teroristické sítě Usámy bin Ládina. Byl ve skupině 14 „nejcennějších“ vězňů, kteří byli v září 2006 přesunuti z tajných věznic CIA ve světě na Guantánamo.

Do USA převezli prvního vězně z Guantánama (zdroj: ČT24)

Spojené státy nechtějí některé vězně z Guantánama vrátit do jejich vlasti kvůli tomu, že by tam mohli být pronásledováni. Oslovily už proto několik zemí i Evropskou unii, zda by propuštěné vězně nepřijaly.

Ahmed Khalfan Ghailani
Zdroj: ČT24