Starým lípám na jihlavském náměstí vrací mládí pneumatický rýč

Jihlava - Odborníci na zeleň v Jihlavě poprvé v Česku předvedli zlepšení vitality vzrostlých stromů pomocí takzvaného pneumatického rýče. Unikátního zásahu se dočkalo osm lip u morového sloupu na Masarykově náměstí a jeden strom v ulici Jana Masaryka. Zlepší se přístup vody a živin ke stromům, jejich životnost se prodlouží o desítky let.

Pneumatický rýč má speciální trysku usměrňující stlačený vzduch, který v rychlosti 1900 kilometrů v hodině rozbíjí porézní materiál, neporuší však kořenový systém. „Lípy skomírají pod ušlapanou zeminou, která je navíc zarostlá trávou. Seškrábneme drn a vyfoukáme ztvrdlou zem asi do hloubky 20 centimetrů. Kořeny se pak zasypou speciálním substrátem,“ řekl David Hora ze společnosti Treewalker. 

Podle odborníků jsou stromy na náměstí v okolí sloupu zažloutlé, mají řídké olistění, každoročně přibývá suchých větví. Po zásahu by lidé měli změnu zaznamenat už v příštím roce. „Zlepší se barva a hustota olistění, strom bude vitálnější. Bez tohoto typu údržby by stromy vydržely přibližně deset let,“ dodal Hora.


Ve světě se tato technologie podle Davida Hory s úspěchem používá už delší dobu. Údržba celkem devíti stromů v Jihlavě potrvá dva dny. Městskou pokladnu přijde na 120.000 korun. „Její další případné využití pak záleží na zkušenostech a také na penězích. Letošní rozpočet už nám podobný zásah nedovolí,“ uvedla Katarína Ruschková z městského odboru životního prostředí.