Vlčkův skandál: členové jeho delegace tajně jednali s Hamasem

Gaza - Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček řeší mezinárodní diplomatický skandál. Vede delegaci politiků z národních evropských parlamentů v Gaze a několik jejích členů na vlastní pěst tajně jednalo se zástupci radikálního hnutí Hamas, přestože oficiálně takové rozhovory předem odmítli. Vlček se od jejich kroku distancoval. Přesto se čeká, že tento incident zkomplikuje dnešní jednání delegace v Izraeli, i když se k němu Izrael zatím nevyjádřil. Plánováno je setkání s předsedou parlamentu Reuvenem Rivlinem a s prezidentem Šimonem Peresem.

Oficiální stanovisko Evropské unie zní, že se s Hamasem jednat nebude, někteří členové delegace ale začali po příjezdu do Gazy prosazovat setkání se zástupci tohoto radikálního hnutí. Z toho sice podle zpravodaje ČT Adama Kautského nakonec sešlo, ale skupina poslanců vedená místopředsedkyní Evropského parlamentu Luisou Morgantiniovou nakonec tajně za představiteli Hamasu a dalších palestinských frakcí vyrazila.

Luisa Morgantiniová to okomentovala: „Jsme poslanci, a tak jsme navštívili členy palestinského parlamentu. Byli mezi nimi i zástupci Hamasu.“ 

Miloslav Vlček:

Stalo se to bez vědomí Vlčka, který byl tou dobou na návštěvě Islámské univerzity. Předseda české Poslanecké sněmovny později jednání Morgantiniové ostře odsoudil.

Mise nemá vyjednávací roli a je spíše pozorovací, nicméně jde o největší delegaci Evropské unie na Blízkém východě. A jako taková mohla ukázat, že unie dokáže mluvit jednotným hlasem. To se podle Kautského nepodařilo.

Vlčkova cesta už předem vzbudila značný rozruch, ačkoliv ubezpečil, že se s nikým z Hamasu nesetká. Cílem cesty je podle jeho slov vidět na vlastní oči, jaké změny nastaly v pásmu Gazy po ukončení nedávných bojů - jestli tam mají lidé přístup k potravinám, lékům a jestli bylo obnoveno zásobování. Dalším cílem prý je ověřit, jaké překážky znemožňují nalezení smíru mezi Izraelci a Palestinci.

Palestinská policie zatkla šest členů Hamasu

Palestinští policisté na západním břehu Jordánu zatkli šest členů radikálního Hamasu, kteří údajně plánovali útoky na tomto území. Měli u sebe přes milion eur a je mezi nimi několik žen. Hamas je podle agentur vyslal na západní břeh k sebevražedným útokům. Policisté u zadržených našli také dokumenty na převod značné sumy peněz, za něž měly být nakoupeny zbraně. Hamas zatčení svých členů potvrdil a obvinil policisty ze spolčení s Izraelem.

V policejních jednotkách na západním břehu Jordánu slouží členové konkurenčního Fatahu, který byl Hamasem v bojích v pásmu Gazy v létě 2007 poražen. Mezi příslušníky obou skupin panuje na západním břehu napětí, což maří pokusy o usmíření obou skupin, jež by umožnilo sestavit společnou vládu pro obě palestinská území.

Luisa Morgantiniová
Zdroj: ČT24/Wikipedia
Vydáno pod