Londýnské metro zahájilo 48hodinovou stávku

Londýn - Zaměstnanci londýnského metra zahájili 48hodinovou stávku. Odbory se nedohodly se zaměstnavatelem na zvýšení mezd, dopravě v britské metropoli proto hrozí kolaps. Londýnské metro denně využívají v průměru 3,5 milionu lidí a odborníci odhadují ztráty způsobené stávkou na 100 milionů liber. Nejezdí pět z 11 linek metra, na dalších pěti je provoz omezený. Normálně jezdí jen jedna linka. Starosta Londýna Boris Johnson zvýšil počet autobusů a nabídl i bezplatnou přepravu po řece.

Odborový svaz Rail, Maritime and Transport (RMT) uvedl, že tisíce zaměstnanců metra nenastoupí do práce po následujících 48 hodin. Svaz předpokládá, že stávka potrvá do čtvrtečního večera. Provoz metra má být v plném rozsahu obnoven v pátek.

Podle spolupracovníka ČRo Milana Kocourka odbory žádaly pětiprocentní zvýšení mezd a záruky proti propouštění z práce. Londýnský starosta je ochoten jednání s nimi obnovit, ale pouze v případě, že bude stávka odvolána.

Telefonát Milana Kocourka (zdroj: ČT24)

Stávka začala poté, co selhalo desetihodinové jednání mezi odbory a vedením dopravního podniku. Předseda odborů RMT Bob Crow obvinil Johnsona a vedení dopravního podniku, že v úterý na poslední chvíli dosažení dohody zmařili.