Za nezájem o eurovolby mohou podle francouzského premiéra i Češi

Paříž - Francouzský premiér François Fillon ve francouzském parlamentu nepřímo obvinil české předsednictví Evropské unie z podílu na nízké účasti ve volbách do Evropského parlamentu. K urnám přišlo 43 procent voličů, což je nejnižší volební účast v dějinách této evropské instituce. Francouzská vláda i média patří už několik měsíců k největším kritikům českého předsednictví, Fillon také v projevu opakovaně vyzdvihl předcházející francouzské předsednictví EU. Vysoká neúčast voličů je podle něj voláním po aktivní a ochranářské Evropě.

„Musí se přiznat, že v posledních měsících se Evropská unie vrátila ke klasičtějšímu postupu, poznamenanému pomalým hledáním minimálního konsensu. Vzhledem k mimořádné krizi, kterou procházíme, a vzhledem k velkým výzvám, kterým musíme čelit, tato Evropa malých kroků a kompromisů je zcela nepřijatelná. Občané s tím nesouhlasí, a to je jedno z poselství těchto voleb,“ prohlásil Fillon k českému předsednictví v projevu ve francouzském parlamentu.

Fillon: Francouzské předsednictví prokázalo, že politická Evropa je možná 

Fabrice Martin - Plichta v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Podle Fillona v Evropě 20 let trvalo nastolování trvalého míru a dalších 20 „technokratické budování“ unie. Zbylých deset let pak prý „obraz, obsah a činnost Evropy“ rozmělnilo rozšiřování unie, k němuž se přidaly nekonečné rozhovory o již odmítnuté ústavě EU.

„Výsledek je tu: pro mnoho našich spoluobčanů zůstává evropské dobrodružství záležitostí specialistů. Je to bezduché dobrodružství, které se nedotýká srdce národů,“ prohlásil Fillon. Podle něj vysoká neúčast voličů ale není zatracením Evropy, nýbrž voláním po aktivní a ochranářské Evropě, která má své ideály. Evropa musí být podle Fillona politická. „Během našeho předsednictví v unii jsme prokázali, že politická Evropa je možná,“ upozornil premiér.

Vydáno pod